Teritoriul Carpato-Dunarean: loc de geneza al vechilor si marilor culturi ale lumii


Autor:  C.A. Manta

 

“Cinsteste-l pe tatal tau si pe mama ta , ca bine sa-ti fie tie si multi ani sa traiesti pe pamant.”

  (Biblia , Cele 10 Porunci, Porunca a 5-a)

 “Limba este tezaurul cel mai de pret pe care il mostenesc copii de la parintii lor,

  depozitul sacru lasat de generatiile trecute si care merita sa fie pastrat cu sfintenie de generatiile

ce-l primesc . Ea este carte de noblete, testimoniul de nationalitate al unui neam , semnul

caracteristic prin care membrii aceleiasi familii se recunosc in marea diversitate a popoarelor din

lume, lantul tainic ce-i leaga impreuna si-i face a se numi frati, altarul imprejurul caruia se aduna

cu inimi iubitoare si cu simtirea de devotament, unii catre altii”

  (Vasile Alecsandri)

 

Istoria nu poate ascunde descoperirile arheologice de pe teritoriul Carpato-Dunarean,  descoperiri  care aduc mare cinste poporului roman, urmas al unor vechi si fascinante civilizatii.

 

    Cele mai vechi relicve ale Europei si …

            Teritoriul Carpato-Dunarean, variat ca forme de relief si cu variate resurse naturale,  detine cele mai vechi relicve din Europa ale locuirii hominizilor “Australanthropus Olteniens “ la Bugiulesti, judetul Valcea, apreciate la cca. 2.000.000 ani i.e.n., descoperite de Dardu Nicolaescu-Plopsor .

            Cultura Bugiulesti-Tetoiu a acestor hominizi preistorici , consta  in confectionarea uneltelor  din tibii cu ajutorul pietrelor. Deasemenea au mai fost gasite unelte confectionate din coarne .S-au descoperit diverse oase si cranii gaurite pentru a li se extrage continutul.

            Vechimea acestor unelte este , ca si a fragmentelor de oase ai celor ce au confectionat uneltele, determinata cu C14 , este tot de 2.000.000 de ani, fiind cea mai veche cultura din Europa si nu numai.

            La Flamanda – Turnu Magurele, s-au descoperit unelte de piatra care au fost datate la o vechime de 1.200.000 ani, ce ar putea constitui o a doua cultura dupa cea de la Bugiulesti.

           Cea mai veche asezare din Europa, locuita de hominizi , este “Pestera Cioarei” zona Borosteni, judetul Gorj, care a fost datata  la 47 550 ani.

Pestera Cioarei

          Cel mai vechi fragment osos al lui “Homo Sapiens” din Europa (omul modern) este maxilarul descoperit de un grup de speologi din Timisoara, in Muntii Aninei, in “Pestera cu Oase”.

            Acesta a fost datat  cu carbon la 36.000 ani, ceea ce corespunde la cca. 40.000 ani calendaristici. Datarea  a  fost facuta la Universitatea Washington, dinSaint-Louis(Missouri-SUA) , de catre profesorul antropolog Erik Thinkaus . A primit numele de “Ion”!

             Directorul Institutului de Cercetari, d-na Dana Moldovan, impreuna cu Thinkaus si antropologul portughez Ricardo Rodrigo, au mai descoperit si pe “ Vasile” , mai tanar cu 14.000 ani. Intr-una din pesterile din Muntii Aninei, a mai fost descoperita o bucata de craniu veche de 35.000 ani,  apartinand unei femei care a fost botezata Maria.

            In Muntii Aninei sunt peste 200 de pesteri ,care pot ascunde multe dovezi ale existentei umane.

Pestera Coliboaia

  Pestera Coliboaia de pe Valea Sighiselului, jud. Bihor este leaganul celei mai vechi culturi ale lui Homo Sapiens din Europa. In ea gasim picturile rupestre , cele mai vechi din Europa.

            Vechimea desenelor este de peste 35.000 ani. Sunt reprezentati un rinocer, un bizon, un urs, un cal si alte erbivore.

            Au fost descoperite si oseminte ale stramosilor care au facut aceste desene, tot in pestera Coliboaia vechi de acum 35.000 ani. Si in pesterile : Ciur Izbuc si Vartop, ca si in alte pesteri au fost descoperite oseminte si chiar urme vechi ale omului preistoric( marimea 41, pana la 46), imprimate in calcar.

            In Pestera Cuciulat, Judetul Salaj, s-au descoperit picturi rupestre vechi de 12.000 de ani.

             Cele mai vechi culturi neolitice ale Europei …

             Acum 8000-9000 de ani  a inceput pe suprafete foarte intinse, in centrul si  Sud-Estul Europei, cuprinzand regiunea Danubiana ,bazinul Marii Egee (Marea Traca), Bazinul Marii Adriatice, unde timp de aproape 4 milenii s-a nascut Vechea Civilizatie Europeana. Pe tarmul actualei Grecii, in Italia Estica, in Creta, in Anatolia, Siria si Palestina de astazi, inRomaniasi in Balcani, au existat schimburi si influente reciproce.

              Cultivarea pamantului cu cereale si cresterea animalelor domestice ( oaia, capra, vaca si porcul), alaturi de asezari urbane, de un sistem de scriere au fost principalele caracteristici pentru Vechea Civilizatie Europeana.

              Acum circa 8500 de ani , in Vechea Europa a aparut ceramica arsa si lustruita , apoi ceramica pictata. S-au dezvoltat in Vechea Europa diverse culturi care s-au intrepatruns si s-au succedat in mod firesc.

            Cultura Cucuteni , este raspandita in Romania, Moldova si Ucraina, acum 9.000-6.000 aniOamenii aveau ca ocupatii vanatoarea, agricultura, mestesugurile casnice: tesut, olarit, confectionare de unelte. Locuintele erau mari , cu vetre interioare. In podeaua unor locuinte au fost descoperite oseminte umane, probabil ingropate in mod ritualic.

Hartă ilustrând domeniul culturii Cucuteni-Trypillia

          Specialistii sustin ca exista cultul zeitei-mame , avand multe statuete feminine , cu torsul plat, decorate cu motive geometrice. Se practicau si diferite culte solare, evidentiate prin pictura.

          Ceramica de Cucuteni este unica in Europa, fiind de foarte buna calitate. Culorile de pe ceramica erau rosul, albul si negrul, fiind decorate in spirala, cu numeroase variante.

Cultura Cucuteni

          Ceramica asemanatoare a fost descoperita intr-o cultura neolitica chineza, cu peste o mie de ani dupa cultura Cucuteni. Pentru cultura Cucuteni predominante sunt decoratiunile in spirala.

 Una din capodoperele culturii este “ Hora de la Frumusica” ( com. Frumusica, Jud. Neamt) . Alte capodopere sunt :“Soborul zeitelor”(Poduri, jud.Bacau),”Vasul cu colonete” (Izvoarele , Jud. Neamt).

            Cultura Hamangia este raspandita in Dobrogea, dezvoltata inRomania siBulgaria, acum 8.000 –4.000 ani. Locuintele erau de tip bordei si amplasate pe terase joase, langa cursuri de apa.

Uneltele ( topoare, cutite) sunt confectionate din piatra dura cioplita, silex, corn,os.

 Purtatorii culturii cunosteau prelucrarea aramei.Se remarca in special bratarile de Agigea.

          Ceramica este caracteristica. Majoritatea vaselor erau din lut amestecat cu nisip (scoica macinata fin). In a doua parte a acestei culturi, pasta devine fina de culoare neagra.

Vas ceramic aparţinând culturii
Hamangia (Hamangia).

          Idolii, sunt in special femei, cu pantecul bombat.

          Deosebit este “ Ganditorul” de la Cernavoda ( de la Hamangia)  statuie deosebit de stilizata.

“Ganditorul” de la Cernavoda ( de la Hamangia)

          Statuia este unul din cele 10 simboluri pamantene, pentru a transmite   mesajul nostru in spatiul cosmic.

          Ritul funerar de inhumatie, il are pe cel decedat asezat in pozitie intinsa .Este insotit de diverse ofrande, oase, etc.

          Cultura Boian este contemporana cu cultura Hamangia. Are raspandire in Muntenia, Dobrogea,Sud-Estul Transilvaniei, Sud-Vestul Moldovei, in actuala Bulgarie ( cunoscuta sub numele de Cultura Marita), pana la Marea Egee (Mare Traca).

Suport vas, Vidra, Neolitic – Cultura Boian, Lut, Pasta caramizie cu decor excizat

               Cultura Gumelnita  s-a dezvoltat acum 8.000-5.000 de ani in N-E Campiei Romane si se formeaza pe fondul culturii Boian-Marita. Caracteristica este ceramica in special neagra si uneori de culoare brun-roscat. Sunt incizate in relief si barbotinate sau pictate cu grafit. Numeroase sunt vasele antropomorfe, zoomorfe, sau antropo-zoomorfe.

                     Statuetele sunt legate de manifestari cultice. Apar vasele de tip askos si rhyton.

                 Celebra este “Zeita de la Vidra” sau “ Venus de la Vidra” considerata capodopera acestei culturi.

Zeița Vidra

                 Cultura Vinca-Turdas , de acum 8.000 de ani, pana acum 5.000 de ani. Are areal de raspandireRomania, actualeleSerbia,Bulgaria,Macedonia si Grecia. Apare scrierea pictograma, cu placute din lut, de la Tartaria .

                 Cultura Vadastra se interfereaza cu alte culturi stravechi Boian si Vinca ( acum 8.000-5.500 ani).Tehnica folosita mai rar : de incizie-excizie, este proprie acestei culturi. Fasiile de lut erau lipite cu mana, cu pasta de lut. Motivele de décor sunt:spirala, meandra, dinti de lup si santuletele incizate in masa ceramica.

                  Cultura Cotofeni- 8.000-4.000 de ani. Aria de raspandire :Oltenia (Slatina, Corabia), Tartaria, Transilvania (Alba Iulia, Deva), Crisana, Maramures, Banat, Bucuresti, Valea Calugareasca, Basarabi, Pitesti(Arges), Petresti, Tulcea, N-E Serbiei si N-V Bulgariei.

                  Asezari umane locuite sunt cu case de lut  in interior gasim obiecte ceramice  oale, strachini, cesti, care sunt pictate in mozaic si cu motive in spirala,cu benzi hasurate cu motive geometrice, triunghiuri, V-uri. In aceste asezari se fac remarcate si unelte si arme, daltite din os si obsidian, din piatra, sageti, lame de cutit, sapaligi din corn de cerb si obiecte de podoaba: pandative din os.

                  Cea mai veche margea din pasta de sticla :acum 4.000 de ani.

                  Cultura Wietenberg –7.000-5.000 de ani s-a dezvoltat in centrul Transilvaniei. Provine din cultura Cotofeni, preluand stilul ceramicii decorate cu maturica. Culoarea  este brun inchis si negru. Decorul consta in linii verticale,paralel incizate, benzi hasurate, sau umplute cu cerculete, puncte sau triunghiuri.

Cultura Wietenberg – vas

                  Cultura Tisa s-a dezvoltat in neoliticul timpuriu in bazinul Tisei, Crisana,Banat(cca 7.000-5.000 de ani).

                  Cultura Tei s-a dezvoltat in Muntenia si actuala Bulgarie si in zonele de S-E ale Transilvaniei. Ceramica este fina, decorata prin impunsaturi, avand linii sau “S”-uri, sau romburi. Motivele incizate sunt umplute cu pasta alba.

                Cultura Cris-Starcevo-Koros este raspandita in neoliticul tarziu, acum cca. 6.000-5.000 ani.

        Este raspandita inTesalia,Macedonia, actuala Bulgarie, intreg teritoriul ex-iugoslav, actuala Ungarie siRomania.

                  Figurinele ceramice sunt cu aspect geometric, sunt compuse din planuri volumetrice simple si geometrice.

                  Figurinele feminine primesc o valoare magica si un caracter divin. O data cu aparitia Epocii Bronzului (acum cca 5.000 ani)societatea se divizeaza in razboinici si meseriasi.

       Tot acum apar produse de lux.

                 Cultura Cernavoda dateaza  din sfarsitul neoliticului, acum cca 6.000 ani. Este raspandita in Dobrogea si actualaBulgaria. Marcheaza tranzitia de la neolitic, la epoca bronzului.

                Cultura Periam-Pecica, este situata in epoca bronzului (acum 5.000-4.000 de ani), in centrul Transilvaniei pe raul Mures, Ungaria de azi siSerbia.

                Ceramica este ornata cu maturica, sau cu imprimeuri de textile, sau prin incizie. Vasele au doua toarte din buza, cestile au o codita, anforetele cu capac au gauri pentru agatare.

                Ceramica este cunoscuta mai ales din cimitirele mai multor localitati.

                Succedarea si intrepatrunderea culturilor din epoca pietrei, dar cu marile schimbari

climatice, sau de alta natura au influentat evolutia omului. Societatea  neolitica se caracterizeaza

prin economie predominant agrara , cu asezari stabile, practici funerare specifice si o religie bazata pe un cult al zeitei-mame.

          In epoca bronzului se instaleaza cultele uraniene, solare. Pe ceramica, sau pe piesele metalice, apar ca motive de ornament simboluri solare: cercurile concentrice, cercurile insotite de raze, zvastica, crucea, steaua lui David, etc. Aceste simboluri sunt prima data intalnite in culturile din teritoriul Carpato-Dunarean, incepand chiar din neolitic.

         Cea mai veche scriere si cea mai veche limba …

         Desi legendele pun inventarea scrisului pe seama atlantilor sau altor civilizatii pierdute in negura istoriei, sau tocmai de aceea, cea mai veche scriere din lume este descoperita tot in teritoriul Carpato-Dunarean, la Tartaria. Vechimea acestor tablite de lut a fost stabilita la peste 8.000 ani .

Aceste scrieri puteau sa apara numai acolo unde exista o cultura puternica, cum ar fi cultura Turdas-Vinca, in arealul careia s-au descoperit. Era un tinut inconjurat de ape (Tarta-ria=tinut inconjurat de rauri).

            Tablitele summeriene , cu o scriere asemanatoare celei de la Tartaria au fost ulterioare aceteia , cu 2.000 de ani dupa Tartaria.Unele din tabliele summeriene relateaza venirea poporului dintr-o regiune muntoasa, inconjurata de ape.

Tablitele de la Tartaria

           Mitul summerian “Zborul lui Ethan spre Cer”, mit in care regele Ethan al summerienilor este ridicat de vultur in inaltul cerului , pentru a-i arata acestuia “ Marea de langa cetatea muntilor”(Marea Panonica si Cetatea Ardeal), zona de unde vin summerienii.

            Tot in perioada de acum 5.500-5.000 ani, apar pe acest drum regate foarte puternice de origine pelasgo-tracica : hititii, amoritii, asirienii, babilonienii, mitanii, posibil cretanii( cu civilizatia minoica), fenicienii, etc.

          Arienii, pelasgii, tracii au generat “cultura proto-latina” pe intreg intinsul Europei, apoi al Asiei.

         Indienii isi amintesc de civilizatia alba a arienilor care i-a invadat acum 4-5.000 de ani. In dorinta de separare fizica fata de indieni, ei au creat castele.Au reprezentat”ramanii”(“brahmanii”).

         Cele mai vechi epopei ale lumii , scrise in limba sanscrita sunt Ramayana si Mahabharata.

Cele doua poeme epice imbina mitul cu adevarul istoric, realul cu miraculosul, pentru a opune confruntarea dintre bine si rau.

         Universitati de prestigiu de laCambridge  (Anglia) si din Statele Unite , considera de mai mult timp ( de multe zeci de ani) ca vechea cultura Vedica (generatoare  a altor mari culturi : caldeiana, egipteana, iudaica si crestina ) are seva in spatiul Carpato-Dunarean.

        Conform dr. Lucian Iosif Cuesdean : “Limba punjabi, din India are 2.000 de cuvinte , curat romanesti, iar multe altele seamana foarte mult cu ale noastre. Asta pentru ca ei sunt urmasii unui trib getic, ca si noi , desi distanta dinte romani si punjabi este de 4.500 de kilometri.”

                 Cuvinte mai mult sau mai putin stalcite intalnim in toate limbile europene.

                 Din exemplele date de dr. L.I Cuesdean, am ales cuvantul noapte, care a dat:

-noacta, in sanscrita
-nact, in germana
-nox, noctis, inlatina
-noci, in rusa
-nait, in engleza
-nuit, in franceza

                 Doua popoare isi disputa intaietatea folosirii articolului hotarat pentru substantive:

       poporul Romei si poporul geto-dac.  Acest articol hotarat este perpetuat in prezent doar in limba noastra , limba romana, din toate limbile latine ramase. Limba Carpato-Dunareana este cea mai unitara din toata Europa. Nu acelasi lucru se poate spune despre Italia, unde sunt peste 1.000 de dialecte , despre Franta, despre Spania, despre Germania si Anglia.

                In razboaiele daltuite in piatra de pe Columna lui Traian, solii daci si Imparatul Roman dialogau fara translator.

                Romanii au cucerit 14% din Dacia , n-au reusit sa-i cunoasca limba si teritoriul in 165 de ani, erau soldati ce nu vorbeau latina decat pentru nevoi generate de prezenta lor in legiuni, ei fiind mercenari. Romanii nu au reusit sa romanizeze pe egipteni in cca. 425 ani, pe greci in cei 640 ani, pe evrei, in 325 ani, pe britanici, in 400 ani .

                 Este evidenta originea comuna a limbii romanilor cu acea limba “batrana” a pelasgilor.

                Geto-dacii sunt singurul popor european care aveau doua denumiri pentru Dunare, amandoua de origine geto-dacica, Donaris, de la izvoare pana la Portile de Fier si Istros, de la Portile de Fier la Mare.

            Acestea erau separate in cuaternar. Donaris se varsa in Marea Panonica, iar bratul rasaritean se varsa in Marea Sarmatica. A mai existat si un al treilea care izvora din Muntii Padurea Neagra cu varsare in Marea Panoniei. Producerea fenomenului geohidrologic de eroziune si unirea lor poarta numele de “ captarea izvoarelor”. Fenomenul s-a produs in prima parte a epocii geologice a cuaternarului-acum 600.000 de ani.

                 Continuitatea geto-dacica este inca o data demonstrata de-a lungul istoriei. Ideea este inspirata din : “Secretele Terrei –Istoria incepe in Carpati”, scrisa de Paul Lazar Tonciulescu si Eugen Delcea.

                 Tablitele de aur de la Sinaia, cu copiile lor de plumb, avand o scriere foarte veche dacica, trebuiesc studiate intens. Cu concursul responsabil al celor din viata, trebuie completat numarul placutelor la cate au fost initial.

Tablitele de la Sinaia

                 Doctor in istorie Augustin Deac aduce ca argument “Codex Rohonczy”, o cronica daco-romaneasca, cu 448 pagini, scrisa in limba romana arhaica (“latina vulgara”), cu alfabet geto-dacic.

Codexul-Rohonczi-pagina-163

                  Directia scrierii era de la dreapta la stanga si de jos in sus.

                 In bisericile vechi daco-romanesti, sec. XII-XIII, cultul ortodox se exercita in limba”latina vulgara”.

                Acest document istoric  scris in limba daco-romana, latina-dunareana, intr-un alfabet geto-dacic existent de milenii, cu mult inaintea celui latin al romanilor , are nevoie de o descifrare corespunzatoare.

                 Cel mai vechi titlu de proprietate din lume este gasit la Grojdibodu , Jud. Olt , o diploma din anul 121, pe numele lui Plautius Caesianus ( proprietarul mosiei fiind Dimitrie Cezianu ) , iar pe locul respectiv s-au gasit urme ale asezarii tracice Scibida.

                 Academia ungara este de acord cu oamenii sai de litere , ca-n limba maghiara sunt peste 2.200 de cuvinte romanesti (dacice).

          “The Oxford Dictionary of English Etymology” precizeaza ca poporul englez inainte de-a fi Welsh, a fost Walach, ori Walah.

         Vechile piramide ale Vechii Europe…

     In legatura cu unele dealuri de forma piramidala ne atrage atentia si marele istoric Nicolae Densusianu. Unele varfuri muntoase au forma piramidala ridicand intrebarea daca nu au si interventia omului: Vf.Toaca ( Masivul Ceahlau ), Vf. Bucura ( observat de mine dinspre Vf. Omu) , Varfuri din zona Rasnov, piramidele (dealurile) de la Sona.

Piramidele (dealurile) de la Sona

     In zona Rasnovului sunt cel putin sapte piramide aliniate. Sunt alcatuite din zidarie din piatra de gresie, taiate parca cu laserul si imbinate cu mortar.

     Pe sub ele sunt tuneluri. Datorita inexistentei unor fonduri nu sunt studiate corespunzator si nici datate.

     Au fost descoperite de profesorii de la Universitatea din Iasi, langa Targu Frumos, de langa Iasi, in apropiere de cetatea dacica de la Crivesti, doua piramide din pamant negru si lut.

Piramidele au inaltimea de 14 m si diametru de 120m. Sunt legate de un val de pamant de 120 m lungime, lat de 50 m, inalt de 6-7 m, tot din pamant. Datorita fondurilor insuficiente a fost cercetat doar partial valul de legatura, stabilindu-se ca este o necroplola de cel putin 2.600 ani.

     La Sona , langa Brasov sunt 8 piramide cuprinse de vegetatie. Sunt ca niste movilite, in care s-au gasit: o bratara de aur, un inel de bronz, doua bratari de bronz, un topor de fier, un vas de ceramica, niste sageti, o rotita de bronz, margele de sticla si o urna cu cenusa de incineratie.

     Au o vechime de cca. 5.000 ani.

     In zona apar periodic fenomene inexplicabile.

     Piramida din placi de lut de cate 2 tone , legate prin tencuiala, dispuse in cerc, ce au apartinut unui complex religios, cu o vechime probabila de 5.000 ani din estul Ucrainei, de azi, din apropierea oraselului Luhansk, au fost si ele putin studiate.

     Un deal de langa oraselul bosniac Visoko langa Sarajevo, a fost studiat de arheologul si omul de afaceri bosniac Semir Osmanagic, ce a dispus de 15. 000 de dolari.

Piramida descoperita aici era alcatuita din blocuri de piatra, taiate in cuburi si slefuite. Datarea cu carbon radioactiv C14, arata ca ea are cel putin 10.000 ani. In apropiere au mai fost descoperite inca doua piramide .

Piramida de la Visoko

    Piramida principala are inaltimea de 700 m, in timp ce Marea Piramida egipteana, da laGiza, veche de 4.500 ani ( una din minunile antichitatii) are doar 146 de m !

     Paul von Ward , absolvent al Universitatii Harvard, declara:

     “Valea Piramidelor dinBosnia este cel mai important site arheologic din lume, piramidele bosniace , fiind mai mari decat piramidele egiptene. Este o lovitura puternica data istoriei conventionale. Piramidele bosniace nu sunt lacasuri pentru morti, ele sunt construite ca omagiu adus vechilor zei de catre mii de muncitori si sclavi.”

       Au fost gasite sub piramide o retea de tunele, unele masurand si 4 km. Arheologii au gasit artefacte neolitice si urmele unor asezari de acum peste 7.000 ani.

    Si binecunoscutul arheolog egiptean , Dr. Nabil Swelin, a declarat :” Este o descoperire de necrezut”.

       Teritoriul actual al Bosniei-Hertegovinei a fost locuit in antichitate de tribul tracic al ilirilor.

Slavii s-au stabilit aici in secolele V-VII d.Ch.

                Lacasurile de cult…

                Cultura sacra a geto-dacilor era incarcata de un simbolism complex : religios, astronomic si astrologic.

                 Cel mai vechi sanctuar, acum 5.000 de ani, din Europa este la Parta, j. Timis. Alte sanctuare sunt  la Cascioarele , Sarata Monteoru, Batca Doamnei, Piatra Craivii.

                Se practicau rituri in locuri sacre, in anumiti munti (Kogaionon).

       Alte descoperiri arheologice de sanctuare au fost  la Sureanu, Sarmizegetuza, Costesti. Mai sunt multe taine de descoperit.

                Sarmizegetuza Regia nu este o cetate singulara ci un colos, care e alcatuit din foarte multe cetati pe 5.000 km patrati. Una din marturiile istorice spune ca dacii isi zideau muntii. Inaintea liantilor romani, au existat cei dacici :cimentul si varul. Arheologii si geologii au gasit dovezi : pe toate crestele, versantii si vaile au fost descoperite pietre fasonate cu greutate de 3 tone. Cetatile sunt aparate de ziduri circulare de sus in jos.

                 Din 1993-1999, un grup de oameni de stiinta au efectuat un studiu complex, cu ajutorul unor aparate speciale de detectie a zidurilor si obiectelor ingropate.

                 S-a pus in evidenta ca sub Sarmizegetuza Regia si sub alte cetati dacice pe care le cunoastem, exista un urias ansamblu arhitectonic militaro-civil, cu mai multe nuclee, pe o suprafata de 200 km p, bogat in aur si cu multe elemente anterioare civilizatiei dacilor. Dosarul cu planurile acestui oras subpamantean a fost trimis la Minsterul Culturii, care nu a mai anuntat nimic.

                  Anul calendaristic dacic era cel mai precis din istoria veche a Europei, cuprinde 364 zile.

                   Marele sanctuar de la Sarmizegetuza Regia este compus din 4 randuri de lespezi circulare de calcar (cele patru anotimpuri ), care aveau cate 13 lespezi fiecare ( 4 anotimpurix13 saptamani=52 saptamani/an ), iar aceasta au cate 7 lespezi circulare (zilele saptamanii=7). Deci 4x13x7=364 zile.

Sanctuarul de la Sarmizegetuza Regia

      Aceste calcule fiind precursoare ale egiptenilor si romanilor.

             Mitul sacrificiului, foarte prezent la geto-daci, a fost preluat de religiile popoarelor ce au fost in contact cu geto-dacii. Geto-dacii credeau in nemurirea sufletului, care dupa moartea trupului se indrepta catre Zamolxis, unde sufletul va fi fericit, de aceea la moarte ei se bucurau.

                 Alte vechi descoperiri arheologice..

 

                Au mai fost facute multe descoperiri de unelte si arme interesante:

                La Vidra s-a descoperit primul bumerang din os.

                La Schela Cladovei  s-a descoperit primul arc cu sageti.

                Stramosii nostrii au mai inventat deasemenea roata, plugul cu brazdar de fier, pumnalul de fier, metalurgia fierului, bronzului si aurului.

                   Zone cu mare continuitate in timp si spatiu..

               Multe zone precum: Hunedoara  si Deva, Salaj, Olt, Tulcea si Constanta, Iasi , Neamt au peste 10.000 de ani de continuitate neintrerupta.

               In gradina castelului Huniazilor s-a gasit vatra unui cuptor, incadrata , conform analizelor , in Hallstattul timpuriu, acum cca. 3.200 ani, iar metalul preponderent era cuprul , deci bronzul, dar se putea obtine si fier, ceea ce s-a pus in evidenta in alt cuptor, cu vatra, tot in zona Hunedoara, tot in aceata perioada.( A se vedea lucrarea “Tehnica la daci” a profesorului E. Iaroslavschi).

               Eschyl relateaza despre Hunedoara “ intre muntele Pharnax (Parang) si Raul cel Mare (Mures) si de netrecut se intinde Patria mama a fierului” ( interpretat de istoricul metalurgiei, chimistul Chindler Nicolae).

               Furnalul de la Toplita (1778) si furnalul de la Govajdie 1810, tot din domeniul Hunedoara, au determinat premizele Uzinei de fier de la Hunedoara(1882).

              Primul vagonet, pe sine din lemn, cu macaz, folosit in secolul XIV in minele de aur de la Brad, se gaseste la Muzeul Cailor de Comunicatie dinBerlin.

                     Migratiile din Centrul Vechi al Europei

               Migratia de triburi de pastori, din centrul Europei, a asimilat alte populatii, acum 5.500-4.500 ani , a creat: civilizatia bronzului  .

             *hititii in centrul si estul Asiei Mici

             *mezii si persii , acum 3.600 de ani

             *arienii(“stapani”, “nobili”) , au venit din Podisul Iranului si s-au asezat inIndia, acum 3.500 de ani.

              Migratii din Europa Centrala ( au migrat in mai multe valuri ) :

      In Italia :

          *latinii

           *sabinii

           *samnitii

            *etruscii

                     Neamul Traco-Getilor

              Herodot: “dupa indieni neamul tracilor este cel mai mare dintre toate popoarele lumii. Daca ar avea o singura conducere si ar fi uniti in cuget, ei ar fi, dupa parerea mea, de neinfrant si de departe cei mai puternici dintre toate semintiile Pamantului”.

              Dio Casius  spunea ca tracii erau formati din 200 triburi:

          -getii, pe ambele maluri ale Istrului , in Dobrogea siMoldova

-tiragetii , erau getii de pe Nistru

-moesii, la sud de Istru

-burii, in Oltenia

-carpii, in centrul Moldovei

-costobocii, in nordul Moldovei

-daci, in regiunea intracarpatica transilvaneana

-dacii mari

-agatarsii, etc.

               Importante marturii despre cultura mareata a poporului din spatiul Carpato-Danubian si vechimea limbii vorbite de acesta

               Ralph M. Rowlett, profesor la Facultatea de Antropologie a Universitatii Missouri, Columbia, SUA, care participa de 20 de ani la cercetari pe diverse situri arheologice din Romania, afirma:

      “ Pe teritoriul Romaniei poti afla, prin intermediul arheologiei, informatii despre cea mai mare parte a preistoriei europene…Teritoriul Romaniei actuale a fost, inca de acum mai bine de 6.000 ani, unul din primele locuri propice pentru expansiunea culturilor…De aici culturile s-au raspandit inspre Europa de Vest, spre Marea Mediterana, Orientul Mijlociu si Asia de Sud.”

              Profesoara Universitatii California, din Los Angeles, doamna Marija Gimbutas remarca referitor la teritoriul Carpato-Danubian , urmatoarele :

             “Romaniaeste vatra a ceea ce am numit Vechea Europa , o entitate culturala cuprinsa intre 6.500-3.500 i.Hr., axata pe o societate matriarhala, teocratica, pasnica, iubitoare si creatoare de arta, care a precedat societatile indo-europene, patriarhale de luptatori din epocile bronzului si fierului (…). Uimitoarele descoperiri facute in Romania si in alte tari invecinate , dupa cel de-al doilea razboi mondial, asociate datarilor cu radio-carbon , au facut posibila intelegerea importantei inceputurilor culturii Vechii Europe , o cultura a unei societati de agricultori.

               A devenit deasemenea evidenta ca aceasta straveche civilizatie europeana precede cu cateva milenii pe cea Summeriana. Aceste date fac imposibila ipoteza conform careia civilizatia razboinica si violenta a summerienilor ar fi cea mai timpurie de pe glob. In Vechea Europa nu existau fortificatii elaborate si nici arme de lupta. Absenta reprezentarilor privind societatea razboinica , sau condusa de barbati, reflecta o structura sociala in care femeile aveau rol principal

      si in care atat barbatii cat si femeile activau in mod egal, intru binele comun.

              A fost o perioada de reala armonie in deplin acord cu energiile creatoare ale naturii.Trebuie ca de acum incolo sa recunoastem relatiile si modul de viata al epocilor neolitica si a cuprului, care insemnau mai mult decat semanatul , culesul, macinatul si coacerea painii, ori ridicarea caselor.”

              Marele nostru istoric Nicolae Densusianu, scria:

      “Pelasgii au fost cei dintai care au adunat in societate familiile si triburile raspandite prin caverne, prin munti, prin paduri, au intemeiat sate si orase , au format cele dintai state , au dat supusilor legi si au introdus modul lor de viata mai bland.”

              Pentru greci, pelasgii erau : “cei mai vechi oameni de pe pamant”. Rasa lor li se parea atat de arhaica, atat de superioara in conceptiuni , puternica in vointa si in fapte , atat de nobila in moravuri, incat traditiile si poemele grecesti atribuiau tuturor pelasgilor epitetul de “dioi”=divini.

              Din Geneza Vechiului Testament, legat de constructia Turnului Babel, se afirma :

      “Tot pamantul avea (initial) o singura limba si aceleasi cuvinte”.

             Concluziile multor istorici sunt unanime ( I.H.Crisan-“Spiritualitatea geto-dacilor”):

      “Limbile indo-europene evidentiaza numeroase apropieri , in primul rand gramatical, care nu se pot explica decat printr-o unitate lingvistica genuina , o limba comuna, ce presupune o patrie comuna si un popor initial”.

              Putem afirma cu toata convingerea si in conformitate cu concluziile trase de ilustri istorici ca limba civilizatiei pelasge a fost PROTOLATINA , saulatinavulgara.

                          Roma…

             Conform legendei, Roma a aparut prin victoria luiRomulus, asupra fratelui sau Remulus.

    Cei doi sunt crescuti de o lupoaica.

             Si dacii se considerau fii lupului.Romulussi Remulus erau fii lui Eneea, care era troian.

     Troia ca si multe alte regate din Asia Mica erau de origine Tracica.

            Adevarul istoric este ca Roma este mult influentata de triburile Etrusce si latine, triburi inrudite cu traco-getii.

            Peste tinuturile Italiei de azi au existat trei migratiuni traco-geto-dacice.

            Mai exista vreun popor in lume care sa fie asa de ancorat in istorie , care sa dea nastere la alte culturi, imperii, etc, precum poporul acesta?

            Marele Eminescu scria ca:”totul inRomaniatrebuie dacizat”: si eu cred ca avea dreptate.

            In paranteza:

            In Palatul Mogosoaia exista o harta din secolul XVII (vazuta de mine) , in care, pentru Iranul de astazi, era notat Tartaria!

            Numele de daci, ar fi denumirea data de romani, iar geti, ar fi denumirea data de greci pentru acelasi popor de sine statator al teritoriului Carpato-Dunarean.

              Numele de daci ar putea veni de la :

 • cuvantul frigian “daos “ care inseamna lup
 • . cuvantul iranian “dahae”, care inseamna tot lup
 •  cuvantul dac “daka” care inseamna cutit, pumnal.

Celalalt nume, de geti , ar putea veni din cuvintele indoeuropene :

 • “ guet” , care ar insemna  a vorbi
 • “ guem” care ar insemna a merge

Existenta si a altor regiuni geto-dace in Europa

                 Alexandru Busuioceanu a cercetat arhivele multor biblioteci din Spania si a constatat cu uimire ca , in cronicele oficiale , hispanicii din sec al XV-lea se considerau descendentii getilor (Scrierile episcopului Alonso de Cartajena arata ca regele Spaniei, Enriche al IV-lea ( sec al XV-lea ) cobora din Dacia ( vezi “ Taina Koganionului muntele sacru al dacilor”-C. Panculescu si “Zamolxis”-Al. Busuioceanu) .

                   In “Provincia medievala Dacia din Europa nordica” de George Pantecan se relateaza ca cronicarii  erau clericii Bisericii Romano-Catolice , in evul mediu, utilizau numele “Dacia”,”Dacorum”, pentru referire la Danemarca, sau Gothorum si Getarum pentru a se referi la Suedezi.

         Pana in Evul Mediu, Nordul Frantei , zona Loara, a vorbit un dialect romanesc, avand obiceiuri si datini asemanatoare cu ale noastre (dovezi in revista Getica, numerele 1,2,3,4/1990).

        In epoca medievala, spatiul Carpato-Dunarean a fost sub sfera de influenta a doua-trei imperii: Austro-Ungar, Otoman, apoi cel rusesc. Limba romana ramane tot unitara, romanii din toate regiunile intelegandu-se intre ei..

        Multe fapte barbatesti, din aceasta perioada, de aparare a tot ce e sfant au fost si vor fi studiate in mod corect de istoricii nostrii, pe baza documentelor vremii.

      Cateva observatii ale mele..

     Bogatii materiale si multe artefacte au disparut in mare parte din arealul nostru, fiind gasite in colectii particulare sau in  marile muzee ale lumii.

    In prezent asistam neputinciosi cum tezaure de mare pret ale poporului nostru pot fi instrainate, fara ca autoritatile sa ia masuri ferme, datorita unei legislatii nepotrivite si a lipsei de fonduri necesare.

    Nici chiar persoanele instruite si abilitatile cu pastrarea si interpretarea corecta a patrimoniului ramas, nu repun istoria noastra acolo unde ar trebui sa fie, ca o adevarata generatoare de mari culturi ale Europei si lumii.

 

 

 

Previous La multi ani, Romania mea!
Next Blestemul unui neam: tinerii cu „inimi bătrâne”

2 Comments

 1. MAIERICUS
  22/03/2013
  Reply

  Exista o groaznica lipsa d-e patriorism,in toate domenile.Iar patriotismul incepe de la apararea istoriei sii se termina la borcanul de dulceata din raft.

 2. tirca valentin
  28/12/2013
  Reply

  prima denumire a unui sfert de EUROPA se numea DRACIA . CENTRUL DRACIEI ERA AGARTHA IAR CENTRUL AGARTHEI ERA AGATHIRSIA.locuitorii agarthei erau AGATHIRSII,SCOBORITORI DIN FIINTE VENITE DIN CONSTELATIA DRAGONULUI .VIZIONATI LUPTATORII ORDINULUI DRAGONULUI

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !