Tema Horty. Radio Romania tace malc


Ieri, circa 100 de extremişti maghiari au comemorat 70 de ani de la ocuparea oraşului Miercurea Ciuc, după dictatul de la Viena, eveniment la care a participat atunci liderul fascist Miklos Horthy. Ocupaţia din urmă cu şapte decenii a fost sărbătorită cu o paradă a husarilor, iar o serie de lideri extremişti au susţinut discursuri. Unul dintre ele a fost cenzurat de Radio România Actualităţi, post public condus de etnicul maghiar Demeter Andras Istavan, dar şi la Agerpres (fostul Rompres). Mai jos gasiţi partea originală şi ce nu a fost preluat de cele două insituţii mass media de stat, care par că au vrut să ascundă că extremiştii vor să ducă mai departe ideile unui criminal de război.

„Este o zi foarte importantă pentru noi, fiindcă, la 11 septembrie 1940 au intrat honvezii în Miercurea Ciuc, reuşind să recucerească Ardealul de Nord. Asttel, a fost redobândit 46% din Ardealul care a fost fărâmiţat de Trianon. Pentru noi, cei din Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate, este o zi foarte importantă, iar ţelul nostru este ca Ardealul să se unească cu Ungaria şi să ducem mai departe ideile lui Horthy“, a spus şeful HVIM Ciuc, Csongor Szocs”. Sursa: Adevărul.

“Atunci, în 11 septembrie 1940, 46% din Ardeal a fost redobândit, iar pentru cei din Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate este un eveniment extrem de important pentru că ţelul nostru este ca Ardealul să se unească cu Ungaria”. Sursa: România Actualităţi.

“Atunci, 46 la sută din Ardeal, după Trianon, a fost redobândit şi pentru noi, cei din Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate, este o zi foarte importantă, pentru că ţelul nostru este ca Ardealul să se unească cu Ungaria. (…) Pentru noi este o sărbătoare, aşa cum este şi 15 martie şi simţim că trebuie sărbătorit”, a afirmat Szocs Csongor. Sursa: Agerpres.

Previous 111 ani de la nasterea Capitanului Miscarii Legionare
Next Transylvanian Myths and Realities

2 Comments

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !