Reacție fără precedent a Ambasadei SUA față de implicarea lui Ponta în numirile de procurori


Compania Chevron va instala prima sondă de explorare la 650 de metri de localitatea Siliştea şi la 950 de metri de satul Pungeşti, Vaslui. Studii din SUA arată că sursele de apă la distanță mai mică de 1 kilometru de exploatări de gaze de şist sunt contaminate cu metan, iar riscul de cancer creşte pentru locuitorii din zonă.

Exemple de studii:

– Contaminarea cu metan a apei potabile într-o zonă de 1 km în jurul sondelor de extracție a gazelor de şist: concentrații de metan la litru între 19.2 şi 64 de mg , concentrații ce reprezintă pericol de explozie. In zone apropiate, similare geologic, dar fără sonde, concentrația era de 1,1 mg/L. (sursa)

– Locuitorii ce trăiesc la distanță de mai puțin de 800 de metri de sonde de exploatare a gazelor de şist sunt expuşi riscului de cancer datorită emisiilor de benzen. (sursa)

Guvernul Ponta impusese un moratoriu asupra gazelor de şist pentru a afla riscurile. Iată că din SUA apar destule studii pentru a ne da seama că locuitorii din Vaslui şi din perimetrele de exploatare din Dobrogea, de pe litoral, vor fi expuşi riscului de cancer şi vor pierde accesul la apă potabilă.

Victor Ponta s-a pronunțat recent în privința îndepărtării procurorului Lucian Papici din dosarul referendumului, în care este cercetat Liviu Dragnea. Ponta sugera că Papici acționa în urma unor comenzi politice- “Papici a făcut dosare politice”. Mai mult, Ponta a sugerat că s-a implicat în înlocuirea lui Papici, “De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?”. Afirmațiile lui Ponta au caracterul unui auto-denunț în privința implicării în Justiție. Nu ar fi, de altfel, primul autodenunț: în 2008, după alegeri, Ponta declara cu aceeaşi candoare: „Ei au furat mai mult decât noi”, referindu-se la victoria PD-L în alegeri.

Ne-am obişnuit cu poziții ferme şi implicare activă din partea Ambasadei SUA în privința respectării independenței justiției . Fostul Ambasador Gittenstein se implicase activ în problema numirii procurorului general:

“După cum ştiţi, în timpul verii am avut o criză serioasă referitoare la independenţa şi credibilitatea tribunalelor şi a procurorilor, precum şi a structurilor anticorupţie, a statului de drept în general. Acesta este următorul pas [numirea procurorului general şi a şefului DNA-n.r.] şi suntem preocupaţi ca persoanele alese în aceste funcţii să respecte criteriile expuse de mine în discurs.”

Continuarea pe Voxpublica

Previous Padurile sunt furate sistematic. Transilvania retrocedata. Dati la o parte perdeaua de fum Rosia Montana. Noul cod silvic
Next Scandalos! RMGC pune condiţii Parlamentului României

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !