Rasmussen: La summitul din următor e posibil să discutăm despre baze militare NATO permanente în România


Secretarul general al NATO a sosit la Bucureşti în această seară. Anders Fogh Rasmussen a declarat că se așteaptă ca la summitul NATO din septembrie să se discute despre baze militare NATO permanente pe teritoriul României.

Secretarul general al NATO a declarat că Rusia va crește presiunea în Republica Moldova și că ar fi rusprins ca Rusia să nu fie activă și în România.

De altfel, politicienii de la București au cerut în repetate în rânduri o prezență militară sporită pe teritoriul țării noastre. Ministrul român de Externe, Titus Corlățean, declara la începutul acestei luni într-un interviu pentru The Washington Post că amenințarea Rusiei este o realitate și că România are nevoie de sprijin din partea NATO.

Luna trecută, președintele Traian Băsescu spunea la Digi24 că în mod evident va avea loc o redistribuire a resurselor militare pe teritoriul Uniunii Europene, cu o concentrare mai puternică în țările de pe flancul estic, dar a dat asigurări că în România, prezența militarilor NATO se va situa în limite „rezonabile”. Șeful statului a sugerat că, personal, nu consideră necesară o suplimentare a efectivelor de trupe americane deja prezente pe teritoriul României.

Rasmussen a mai recomandat astăzi ca statele membre NATO central şi est-europene trebuie să suplimenteze bugetele alocate apărării, după ce le-au redus în ultimii ani, în contextul în care Rusia a majorat semnificativ bugetul militar.

În timpul vizitei de două zile, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Victor Ponta, cu ministrul de Externe, Titus Corlaţean şi cu ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Secretarul general al NATO va susţine vineri o conferinţă de presă comună cu preşedintele Traian Băsescu.

Nu este singurul oficial american care vine în această perioadă în România. Situaţia tensionată din regiune îi aduce la Bucureşti și pe vicepreşedintele american, Joe Biden, care va veni în România săptămâna viitoare, şi pe şeful Pentagonului, care va sosi la începutul lunii iunie.

Hotnews / Digi24

Previous U.S. Conducts Nuclear Response Exercises
Next Constantin Brâncoveanu a fost DESHUMAT: în sicriu s-au găsit oseminte în formă de cruce

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !