O descoperire istorică realizată la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad


Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad se numără printre cele mai dotate observatoare astronomice din țară, și este locul unde în ultimul timp s-au făcut multe realizări, atât din punct de vedere al activităților cu publicul, cât și în domeniul astrofotografiei și al cercetării științifice, de exemplu: obținerea codului MPC în anul 2013.

De atunci şi până în prezent ne-am perfecţionat, şi din toamna anului 2014 am început să căutăm supernove în galaxiile mari şi uşor accesibile pentru telescopul nostru. Rezultatele nu au întârziat să apară. La începutul lunii februarie am reuşit să facem o descoperire istorică atât pentru Bârlad, cât şi pentru astronomia românească.

În data de 10 februarie 2015, am raportat o posibilă descoperire a unei supernove cu magnitudinea 16.5 într-o galaxie apropiată: Messier 101 (Pinwheel Galaxy), situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare:

lrn_m-101_site.gif?w=652&h=396

Imaginea de mai sus a fost realizată în două perioade diferite, cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. În noaptea de 10 spre 11 februarie 2015, muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară a observat apariţia unui nou obiect pe unul din braţele galaxiei M 101 (este marcat în partea de jos a imaginii).

Pe 13 februarie 2015, astronomul neozeelandez Stu Parker a utilizat un telescop din Spania și a confirmat că într-adevăr există un nou obiect în galaxia M 101. Ulterior s-a constatat că noua descoperire nu este o supernovă, și o perioadă de timp natura acestui obiect a fost incertă. Au apărut mai multe publicații pe forumurile internaționale de astronomie, cel mai bun exemplu este revista italiană de astronomie COELUM http://www.coelum.com/news/unaltra-supernova-in-m101-no-ma-controllate-i-vostri-archivi.

De asemenea, descoperirea este postată pe un site dedicat supernovelor strălucitoare: www.rochesterastronomy.org. Pentru informații detaliate puteţi accesa: year 2015sau Sorted by Name.

Tocmai pe 11 martie 2015, a fost publicată o nouă telegramă astronomică, în care se confirmă spectografic că noul obiect este de fapt o novă roșie luminoasă (luminos red nova / LRN)http://www.astronomerstelegram.org/?read=7206

Noile informaţii ce confirmă natura acestui obiect au fost achiziţionate în urma mai multor observaţii astronomice ştiinţifice, cu ajutorul mai multor observatoare astronomice din Rusia, printre care şi telescopul SAO de 6 metri BTA, cu camera spectrală SCORPIO din Munţii Caucaz. În urma acestor cercetări ştiinţifice s-a ajuns la concluzia, că posibila supernovă descoperită pe 10 februarie 2015 este un obiect foarte rar.

Până în prezent s-au descoperit foarte puţine astfel de obiecte:

M31 RV din galaxia Andromeda, descoperit în anul 1988 – posibilă novă roşie luminoasă;

V4332 Sgr din galaxia noastră, descoperit în anul 1994;

V838 Mon din galaxia noastră, descoperit în anul 2002 – cel mai studiat dintre toate;

M85 OT2006-1 din galaxia M85, descoperit în anul 2006 – prima novă roşie confirmată (23 mai 2007 – nova roşie luminoasă a fost anunţată ca fiind un nou tip de novă. Se crede că s-a format la unirea a două stele din secvenţa principală);

V1309 Scorpii din galaxia noastră, descoperit în anul 2008.

Datorită numărului mic de astfel de obiecte descoperite până în prezent, novele roşii nu sunt încă înţelese foarte bine de către oamenii de ştiinţă. Din câte se ştie până acum, nova roşie luminoasă este o explozie stelară cauzată de fuziunea a două stele din secvenţa principală. Este caracterizată printr-o culoare roșie distinctă. Nova roșie luminoasă nu trebuie confundată cu nova standard, ce se caracterizează prin explozii care au loc pe suprafața unor stele pitice albe. Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_red_nova.

lrn_descovery-image_site.jpg?w=652&h=506

Pentru mine şi echipa de la Observatorului Astronomic este un moment unic şi cu siguranţă va rămâne în istorie. Am demonstrat că avem dotarea şi posibilitatea să facem descoperiri ştiinţifice în acest domeniu.

Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, a devenit primul observator astronomic din România ce a descoperit o novă roşie luminoasă în altă galaxie.

Cu această ocazie vreau să aduc mulţumiri colaboratorilor care m-au ajutat de-a lungul timpului, şi în mod special persoanelor: Adrian Ciuciu, Mirela Petrea, Claudiu Criangă, membri în Astroclubul „Perseus” Bârlad, şi colegilor de la Observatorul Astronomic din Galaţi, în special domnului Ovidiu Tercu. De asemenea doresc să mulţumesc şi domnului director al Muzeului „Vasile Pârvan”: Mircea Mamalaucă, pentru încrederea şi susţinerea acordată.

Doresc să mulţumesc colaboratorului Alexandru Dumitriu, membru al Astroclubului „Călin Popovici” Galaţi, pentru ajutorul acordat de-a lungul timpului, pe partea tehnică şi de cercetare ştiinţifică.

Doresc să mulţumesc şi echipei Petrom, datorită sponsorizărilor acordate în anii 2012 şi 2013, unde observatorul astronomic a primit o dotare serioasă ce a contribuit la rezultatele din ultimul timp, atât din punct de vedere al promovării şi popularizării astronomiei în rândul publicului, cât şi din punct de vedere al cercetării ştiinţifice din domeniu.

Nu în ultimul rând, doresc să le mulţumesc colaboratorilor care m-au ajutat în mod direct să descopăr nova roşie luminoasă: Stu Parker din Noua Zeelandă şi Doug Rich din S.U.A

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad
Membru fondator al Astroclubului „Călin Popovici” Galaţi
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

View Original

Previous Descoperire istorică într-o pădure din România.
Next Corabia fantoma a lui Columb

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !