Legea 17/2014 (vanzarea terenului agricol) a fost modificata. Un element important a fost eliminat.


Rusia, Ucraina, DNA, discutii interminabile, alegeri europarlamentare, prezidentiale… inteleg, sunt multe si marunte care inunda zilnic fluxul de stiri. Basca stirile mondene sau cele cu sinucideri. Stirile cu adevarat importante lipsesc cu desavarsire sau, daca sunt prezentate, sunt imediat ridiculizate de moderator sau de vreun invitat.

BTW, ati observat ca de cate ori un invitat mai acatarii incearca sa explice “profesional” un subiect, oferind elemente din legislatie sau de natura faptica exacta, este imediat oprit de moderator, spunand ca “plictisim telespectatorii”. De fapt ar dori sa spuna: “sunt prea prosti, haide sa le dam barfa de samanta … sau de mici”.

Oricum, in spatiul public, a trecut neobservata (spun eu) o modificare importanta a Legii 17/2014 cea care nepompos se mai numeste si Legea vanzarii terenului nostru agricol catre straini .. si nu numai. Pentru ce sa o mai indesim si pe asta, si asa timpul este scurt, jongland intre becali si dragusani.

 Conform acesteia, pot cumpara teren agricol extravilan in Romania:

  • cetatenii romani,
  • cetatenii unui stat din Uniunea Europeana,
  • cetatenii statelor care fac parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE; cuprinde Norvegia, Liechtenstein si Islanda) sau ai Confederatiei Elvetiene,
  • apatrizii cu domiciliul in Romania, intr-un stat din UE, intr-un stat din ASEE sau in Confederatia Elvetiana,
  • persoanele juridice avand nationalitatea romana,
  • persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al UE, a statelor care sunt parte la ASEE sau a Confederatiei Elvetiene.

Insa: in conditii de reciprocitate.

Citez: “Cetateanul unui stat tert si apatridul cu domiciliul intr-un stat tert, precum si persoanele juridice avand nationalitatea unui stat tert pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate in extravilan in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate, in conditiile prezentei legi“, se subliniaza in Lege.

Sa revenim la ziua de joi, 8 mai 2014:

Presedintele a promulgat o Lege de modificare (L 68/2014), printre altele, si a Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor.

Printre altele modificari: au fost eliminate conditiile de reciprocitate pentru achizitionare de terenuri agricole in Romania pentru cetatenii UE, etc, pe care le-am amintit mai sus.

Restrictia a fost eliminata. Punct.

Prin urmare, potrivit noii modificari a Legii nr. 17/2014 daca, de exemplu, Bulgaria nu permite cetateanului roman sa cumpere terenuri agricole in Bulgaria, cu toate acestea, cetateanului bulgar ii este permis sa cumprere teren agricol in Romania. 

Modificare a fost facut in mod cel putin … interesant. Proiectul initial a fost prezentat parlamentului ca o propunere legislativa  (Propunere legislativă de modificare a Legii 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare) , extrem de nevinovata si de neinteresanta. Respinsa initial de Senat, Camera Deputatilor, decizionala, o preia si o trimite in malaxorul comisiilor. 

Toate bune si frumoase pana la Comisia juridica din Camera. Raportul comisiei adauga si modificarea Legii nr. 17, iar la articolul cu pricina primim si motivatia pentru care a fost eliminata conditia reciprocitatii, motivatie care nu are nici in clin nici in maneca cu motivul real.(se face trimitere la un Acord cu Confederatia Elvetiana).

Adaugarea si a Legii 17, a fost facuta magistral la propunerea acestei comisii. Titlul propunerii legislative a ramas fireste neshimbat… prin urmare daca aveai curiozitatea sa vezi daca se lucreaza la vreo modificare a Legii 17 nu aveai nicio sansa sa o gasesti.

De ce au modificat-o totusi ?

Gurile rele au spus ca Autoritatea instituita potrivit Legii nr. 17 nu ar fi avut posibilitatea tehnica sa verifice aceste “conditii de reciprocitate”, prin urmare au considerat ca trebuie eliminate. Altfel spus, le era foarte greu sa trimita adrese oficiale catre Autoritatile similare din statele membre UE, de exemplu, pentru a verifica aceasta cerinta a legii.

Sunt si alte modificari, unele destul de interesante si acelea.

Mie nu mi se pare corecta aceasta modificare. S-a mai pus putin ulei la rotile tavalugului de pierdere cu totul a ce mai aveam. O bucurie scurta pentru niste nefericiti de tarani care isi dau pamantul pentru 1000 de euro amarati. Pe care ii vor regreta si ei si copiii lor.

 

Ma uit cu uimire la bulgari si la al lor moratoriu.
Si atat.

 

Ref: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=15003&_PRID=lazi
Cdep: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=13271
Forma promulgata: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2013/pr607_13.pdf

Previous France Rejects Blocking Mistral Warship Sale to Russia
Next Următoarea ţintă a conflictului între Est şi Vest este România ?

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !