„iPad Bizantin” a fost descoperit în ruinele unui naufragiu vechi


sKKP2EF.jpg

„iPad-ul bizantin” descoperit de arheologii turci.

Arheologii turci efectuând săpături în regiunea unui port aflat în partea europeană a Bosforului au descoperit un obiect din lemn cu o vechime de aproximativ 1200 de ani, care pretind ei, că este un vechi echivalent de calculator tabletă de atunci. Dispozitivul ar fi fost un carnet şi instrument (tool), unul în altul.

Invenţia Bizantină, care a fost poreclită „iPad Bizantin”, a fost găsită printre ruinele a 37 de corabii dezgropate în zona Yenikapi din Istambul, şantier care a fost centru al săpăturilor, ultimii 10 ani.

Deasemenea cunoscut ca Portul Teodosie, el a fost construit în secolul al 4 – lea în timpul domniei împăratului bizantin Teodosie I şi a devenit cel mai important port comercial al oraşului.

Probabil aparţinând căpitanului navei, obiectul de lemn, are un capac incrustat fin cu decoraţii şi este de mărimea unei tablete moderne de 7 inci, dar mult mai gros.

Acesta este compus din cinci panouri dreptunghiulare suprapuse incrustate cu rame şi acoperite cu ceară. Notiţele puteau fi înregistrate pe aceste panouri, aşa cum se pot vedea inscripţiile în limba greacă prezente şi acum pe panourile vechi acoperite cu ceară.

Primitiva „aplicaţie” este ascunsă pe panoul de jos: un capac glisant care dezvăluie o placă ascunsă cu spaţii sculptate în ea.

„Când se trage partea glisantă la o parte, aici se pot vedea greutăţi mici folosite la echilibrarea balanţei, ” a declarat revistei Hurriyet Daily News, Ufuk Kocabaş, director al departamentului arheologic a Universităţii din Istanbul şi a Proectului Naufragiile Yenikapi.

Având în vedere că a fost o navă comercială, instrumentul a fost folosit pentru evaluarea valorii unor elemente. Balanţele erau folosite pentru a determina conţinutul de metal în minereu sau tipul de metale preţioase într-un aliaj.

Carnetul era uşor de transportat. Fiecare panou are patru găruri, ele au fost perforate în două perechi cu scopul de a lega agenda împreună. probabil cu ajutorul unor curele de piele.

„Yenikapi este un fenomen cu 37 de nave scufundate şi articolele oraganice. Cred că aceste articole organice sunt cea mai importantă caracteristică a acestor săpături ” a decalarat Kocabaş.

Nava scufundată pe care a fost găsit „iPad-ul Bizantin” datează de prin sec 9 d.Hr.

Containerele care erau transportate, sugerează că vasul a navigat prin Marea Neagră, aducând mărfuri din Crimeea şi Chersonesos.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Istanbul sunt în curs de restaurare a navei, 60 la suta din care a supraveţuit până în zilele noastre în stare bună, cu scopul de a o pune pe apă până în 2015.

Previous A fost găsită cea mai veche fosilă umană
Next Misterul piramidelor şi anume cum egiptenii transportau blocurile masive, a fost dezlegat

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !