Fratii secui sarbatoresc sambata ziua eliberarii de sub ocupatia romana.


Inca un articol in care patriotism.md fraternizeaza cu cei care sustin “Tinutul Secuiesc” si autonomia sa.

Patriotii secui din filialele locale ale Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM), Consiliului Naţional Secuiesc Scaunul Ciuc şi Asociaţia Husarilor din Scaunul Ciuc organizează sâmbătă, la Miercurea Ciuc, o suită de manifestări pentru celebrarea a 70 de ani de la eliberarea oraşului, în 11 septembrie 1940, în urma Diktatului de la Viena, de către trupele ungare, în fruntea cărora s-a aflat însuşi amiralul Horthy.

“În această zi de 11 septembrie 1940, guvernatorul Horthy Miklos, în fruntea honvezilor săi, a adus dreptatea mult aşteptată. (…) În data de 11 septembrie 2010 ne amintim cu mândrie şi dragoste ziua care a umplut de bucurie sufletul poporului nostru secui, fărâmiţat de Trianon”, se spune atât în mesajul “de mobilizare” adresat locuitorilor din Miercurea Ciuc de Szocs Csongor, şeful HVIM Ciuc şi de Toth Balint, purtătorul de cuvânt al HVIM Transilvania, cât şi în afişele reprezentându-l pe Horthy călare la intrarea în Miercurea Ciuc.

Programul acestei celebrări a acestui eveniment istoric în Transilvania va începe, sâmbătă la amiază, cu o adunare la mormântul unui localnic din Miercurea Ciuc, Kopacz Bela, omorit de trupele romine în retragere în  perioada inaintării lui Horthy  spre oraş, urmată de o paradă a unei trupe de husari călări de la gară până în centrul urbei, unde va avea loc apoi o nouă adunare populară, cu discursuri, poezii şi cântece patriotice.

După care, seara, la Casa de Cultură, celebrarea eliberarii Ardealului şi a eroului ungar, Horthy Miklos se va încheia cu o conferinţă despre viaţa şi opera acestuia, susţinută de istoricul literar Tompo Laszlo.

Acţiunea patrioților secui se va desfăşura cu aprobarea primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert si a Jandermeriei locale.

via

Previous Un Katyn romanesc aproape uitat
Next Harta in care romanii sunt facuti hoti

1 Comment

 1. Blioju Iuri Vasilica
  25/05/2012
  Reply

  Persoanelor caror nu le plac Romanii si Romania , sunt liberi sa plece de aici, nimeni nu le zice nimic, sa ia cu ei doar, cu ce i-a imbracta mama lor, in rest totul ramine pe pamintul asta.

  The person how no like to be habitants in Romania , are free to travel in all the world,

  no body , keep they be force……..

  Thanks of lot for understud……..because over some time will be no undestud …….

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !