Fotografii simbol, mai putin cunoscute, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.


Va prezentam in cele ce urmeza o colectie de fotografii simbolice, mai putin cunoscute, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial

 

Blanche Osborn Bross

Blanche Osborn Bross

Aceasta fotografie a fost folosita de vectorii de propaganda americani pentru a arata ca si femeile ajuta la efortul general de razboi.

Avionul din spate este faimosul “Pistol Packin’ Mamma”, care facea parte din Women’s Airforce Service Pilots program, un club exclusivist de femei pilot (numai 1000 au fost acceptate desi au concurat 25.000 de femei).

Prima din dreapta este Blanche Osborn Bross care a continuat sa zboare si dupa razboi in Crucea Rosie. Avea sa moara la 92 de ani.

 

 Aleksey Gordeyevich Yeremenko

Aleksey Gordeyevich Yeremenko

 

Aceasta fotografie a ramas nedescoprita timp de 23 de ani. De asemenea, ofiterul care apare in fotografie a fost recunoscut de catre sotie si copiii sai cand fotografia a fost publicata in Pravda.

Ramane pana astazi o fotgrafie simbol al celui de-al Doilea Razboi Mondial. Yeremenko a fost ofiter in Regimentul 220 si pe 12 iulie 1942 comandantul regimentului sau avea sa moara pe campul de batalie.

Ofiterul preia comanda trupelor sale, acesta fiind surprins exact in acest moment.  Cateva secunde mai tarziu Yeremenko cade rapus de un glont.

 

Toshiaki Mukai si Tsuyoshi Noda

Toshiaki Mukai si Tsuyoshi Noda

 

Daca cele mai multe fotografii din cel de-al Doilea Razboi Mondial sunt socante prin ceea ce implica in mod direct, vizual, aceasta fotografie socheaza prin ceea ce induce privitorului.

In fotografie apar doi ofiteri japonezi, Toshiaki Mukai si Tsuyoshi Noda, sprijinindu-se pe sabiile lor de samurai.

Fotografia a fost cunoscuta prin intermediul ziarelor japoneze care au publicat-o in 1937, in urma unui faimos concurs in urma caruia unul din cei doi a fost declarat invingator. Miza: care taie mai repede cu sabia 100 de capete.

Fotografia a fost facuta pe timpul ocupatiei japoneze a Chinei, timp in care, armata japoneza a ucis mii de civili si prizonieri de razboi chinezi.

Ziarele din acea vreme spun ca ambii au taiat 100 de capete in acelasi timp. Prin urmare, au marit miza la 150 de capete. Dintre acestea numai 4 au fost executati in timpul luptelor. Restul au fost pur si simplu oameni aliniati, pregatiti sa moara.

Dupa razboi,  Toshiaki Mukai si Tsuyoshi Noda au fost judecati si executati pentru crime de razboi.

 

 Ultimul evreu din Vinnitsa

Ultimul evreu din Vinnitsa

Astfel se numeste aceasta fotografie: ultimul evreu din Vinnitsa.

Pe 16 si 22 septembrie 1941, nazistii i-au prns pe toti locuitorii orasului Vinnitsa din Ucraina si i-a executat.  Aceasta este o fotografie simbol, infatisand un barbat, in genunchi, pe marginea unei gropi plina cu cadavre, pe cale sa fie impuscat de un soldat german. Aceasta fotografie a fost gasita intr-un album al unui soldat german pe spatele careia era scris: “Ultimul evreu din Vinnitsa”

Un ofiter din Wehrmacht a povestit ulterior totul: Oamenii au fost pusi sa sape gropile. Apoi au fost obligati sa se dezbrace, sa predea lucrurile de valoare de pe ei si sa se alinieze la marginea gropilor. Apoi au fost mitraliati. Urmau cateva minute in care alti soldati impingeau cadavrele celor care nu cazusera in gropi si aduceau pe urmatorii, familii, prieteni, vecini.

Astfel, 28.000 de evrei din Vinnitsa au fost ucisi in acest fel.

 

 Ucraina 1942,  Ivangorod

Ukraine 1942, Ivangorod

 

Aceasta este o fotografie despre care se stie foarte putine lucruri. Tot ce se stie este ca a a fost facuta in zona Kiev si infatiseaza executia unor evrei.

Nu se stie motivul pentru care soldatul german din imagine executa femeia din imagine (care tine un copil in brate)

Fotografia a fost interceptata de catre rezistenta poloneza si tinuta drept marturie a atrocitatilor nazistilor.

 

 Wallace C. Strobel

Wallace C. Strobel

 

In imagine apare generalul Dwight D. Eisenhower care se adreseaza parasutistilor in data de 5 iunie 1944, cu o zi inaintea zilei D de invazie a Europei.

Barbatul care sta exact in fata generalului si care poarta numarul 23 de gat, este Lt. Wallace C. Strobe, parasutat pe 6 iunie 1944 in spatele liniilor inamice.

Din cei 792 militari din regimentul sau, numai 129 mai erau in viata 6 zile mai tarziu. Unul dintre acestia era si Strobel.

Avea sa treaca la cele vesnice abia in 1999.

 

 

 

 Leonard Siffleet

 

Leonard Siffleet in fata calaului
Leonard Siffleet – Portret

 

Sergentul Leonard Siffleet a fost un luptator comando din armata australiana din Noua Guinee, capturat de nativi, ulterior fiind predat armatei ocupante japoneze.

Japonezii l-au torturat timp de 2 saptamani si apoi, din ordinul vice amiralului Fortelor Navale Imperiale Japoneze Michiaki Kamada este condamnat la moarte prin decapitare.

Siffleet a fost decapitat de catre Yasuno Chicao, un ofiter japonez. Acesta a ordonat unui alt soldat sa-l fotografieze in timp ce executa ordinul. Fotografia a fost gasita de armata americana asupra unui maior japonez in aprilie 1944.

Desi sunt informatii ca si altii ofiteri japonezi au executat prizoniei (vezi mai sus) aceasta fotografie este singura marturie documentata a decapitarii de catre japonezi a unui prizonier.

 

 

Previous Turcia cere sa-i fie inapoiate artefactele antice parti din Mausoleul din Halicarnuss, pastrate in British Museum
Next UDMR la guvernare !

1 Comment

  1. 29/03/2013
    Reply

    Referitor la aceasta fotografie” Ucraina 1942, Ivangorod”,am citit pe un site din Rusia ca nu este decat un trucaj.(mai erau si altele!)

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !