FOTOGRAFII NOI CU POGROMUL DE LA IAȘI


 

În ultima vreme, au apărut fotografii noi cu Pogromul de la Iași. 
 
Pe 30 iunie 1941, a doua zi după pogrom, represaliile împotriva populației evreiești au continuat în Iași, familii întregi fiind scoase din casă și omorâte fără nici un motiv. Între crimele produse pe 30 iunie s-a numărat și o execuție produsă la strada Vasile Conta, în care au fost uciși Kunovici, proprietarul unui magazin de pălării din Str. Ștefan cel Mare, Filip Simionovici, brutar din Str. I.C. Brătianu, Nacht din imobilul Adace și fostul cârciumar Millo. Printre victime s-a numărat și o familie, împreună cu copilul. Scena a fost surprinsă într-o fotografie făcută publică după război și utilizată la procesului criminalilor de război implicați în pogrom (1948). Acum au apărut patru noi fotografii ale acelei scene. Una dintre ele reprezintă un alt cadru al fotografiei cunoscute, doar că este mai clară, arată o roată de bicicletă și picioarele unor oameni care privesc cadavrele. Nu știm unde se găsește originalul acestei fotografii – ea circulă pe internet prin intermediul unui fișier ppt. De asemenea,au apărut trei cadre fotografice noi ale aceleiași scene, pe un film foto scos la vânzare recent, lăsat de soldat german care a participat la Operațiunea Barbarossa și a trecut și prin Iași în timpul pogromului. Fotografiile noi lărgesc perspectiva și arată că trupurile neînsuflețite erau abandonate, expuse, în plină stradă, sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor, civili și militari. Atașez și un document, care povestește masacrul în termenii kafkieni ai limbajului oficial de atunci.

Colectionar olandez watermark_Page_3 Colectionar olandez watermark_Page_2 Colectionar olandez watermark_Page_1 IMG_0010 1 var 1 1 var 3 1 var 2 PPT Trenurile mortii watermark_Page_09 P 636 Vol. 65, fila 7

De asemenea, trei fotografii noi deținut de un colecționar olandez au fost achiziționate recent de United States Holocaust Memorial Museum din Washington DC. Acestea conțin imagini cu scene importante din timpul zilei de 29 iunie 1941. Cea mai importantă este fotografia, unica, din timpul selecției aleatorii făcute în dimineața zilei pogromului, prin care evreii au primit un bilet pe care scria “Liber”. După puțin timp, acest bilet de liberă trecere nu mai avea nici o valoare, fiind considerat de mulți o capcană pentru a-i atrage pe evrei în Curtea Chesturii. Celelalte două fotografii arată grupuri de evrei reținuți, care erau împinși spre Chestură. Acolo aveau să fie bătuți, unii masacrați, apoi încărcați în trenurile morții.

 

VIA

Previous Consideratii. Pogromul de la Iasi. Puncte de vedere
Next Tesu SOLOMOVICI: A ordonat generalul Antonescu declansarea pogromului de la Iasi?

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !