Femei pe frontul barbatilor


In cronicile multor confruntari armate din toate timpurile exista si consemnari despre femei deghizate în barbati, care au luptat cot la cot cu militarii profesionisti. Exemplele pornesc din legende îndepartate si continua pâna în secolul XX. Prima eroina de acest fel a fost Epypola din Carystus, care a luptat travestita alaturi de greci, în Razboiul troian. În antichitatea chineza, eroina Hua Mulan a luptat mai multi ani, luând locul tatalui sau. Cele mai recente exemple provin din razboaiele mondiale ale secolului XX.

Bravura si patriotism

Poloneza Wanda Gertz (1896-1958) este un exemplu deosebit de femeie care a luptat în ambele razboaie mondiale ale veacului XX. Wanda s-a nascut la Varsovia, într-o familie originara din Saxonia. Ea îsi amintea ca în copilarie nu s-a jucat cu papusi, ci cu soldatii de plumb ai fratilor mai mari. Dupa debutul Primului Razboi Mondial, ea a ajutat la confectionarea uniformelor pentru soldati, dar i-a fost refuzata înrolarea. Atunci si-a taiat parul si s-a prezentat la recrutare îmbracata în baiat, cu numele de Kazimir Zukovici. A facut sase luni pregatire la artilerie si apoi a învatat sa calareasca, pentru a merge pe front. A intrat în Politia Militara si s-a remarcat în luptele contra Germaniei. Dupa razboi, s-a înrolat din nou pentru conflictele din Polonia. Când a fost demobilizata, situatia ei a fost clarificata si a primit Virtutea Militara.

Între cele doua razboaie a activat ca femeie-comandant de detasament de instructie militara pentru femei. La izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, s-a înrolat ca membru al Rezistentei. A fost capturata dar a scapat cu viata si a murit la 62 de ani, la Londra, purtând gradul de maior.

O mare eroina care a luptat alaturi de barbati fara sa se travesteasca a fost Ecaterina Teodoroiu (1894-1917). Ea s-a nascut în localitatea Vadeni de lânga Târgu-Jiu. Dupa scoala primara, Ecaterina Teodoroiu a urmat Scoala de Fete de la Bucuresti si apoi s-a înrolat într-un detasament de cercetasi. În 1916, România a intra în razboi de partea aliatilor. În octombrie acelasi an, Ecaterina s-a înrolat în Armata Româna si a participat la primele lupte de pe Jiu, unde generalul Ion Dragalina a reusit sa respinga ofensiva germana. Daca initial Teodoroiu a fost în corpul sanitarilor, ulterior, dupa ce s-a remarcat în mai multe confruntari, ea a fost numita comandant de pluton de infanterie. Când a fost luata prizoniera, ea a reusit sa scape si sa ia un prizonier german. Dar în vara anului 1917, în timpul unei ofensive puternice a armatelor germane si austro-ungare la Varnita si Muncelu, Ecaterina Teodoroiu a fost lovita în piept de un glont. Ea se afla în fruntea oamenilor sai si ultimele cuvinte au fost: „Înainte baieti, sunteti cu mine!”. A fost înmormântata la Poieni, Vrancea.

Monumente pentru Ecaterina Teodoroiu

Pentru marea eroina din Primul Razboi Mondial s-au ridicat mai multe monumente comemorative. Primul dintre acestea a fost durat la Slatina, finalizat în 1925. Din initiativa si pe cheltuiala lui Pamfil Seicaru, la Tisita (Marasesti, Vrancea) a fost ridicat un monument realizat de Oscar Han. La inaugurare, în 1934, au participat regele Carol al II-lea si fiul sau, Mihai, pe atunci Mare Voievod de Alba-Iulia.

PAUL IOAN

http://www.revistamagazin.ro/content/view/11385/8/

Previous Testamentul lui Hitler
Next Istoria Cerceilor din cele mai vechi timpuri pana astazi

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !