Exista o istorie a … absorbantelor ?..sau un Muzeu al Menstruatiei … ?


Exista foarte putine date inregistrate despre vietile zilnice ale femeilor pentru ca istoria, in general, a fost scrisa de barbati. Cu toate acestea, Muzeul Menstruatiei ofera cateva informatii foarte importante despre felul de viata al femeilor si cum se descurcau in “perioada delicata a lunii” din antichitate pana la aparitia absorbantelor moderne.

Din Grecia Antica ne-au ramas cateva izvoare in care sunt descrise produsele de igiena feminina, desi cel mai probabil acestea erau folosite in primul rand ca forma de contraceptie. Pe o bucata de lemn mica si foarte bine lustruita se infasura o bucata de tesatura care, probabil, era utilizata ca un fel de tampon rudimentar.

In Egiptul Antic, femeile foloseau in timpul menstruatiei absorbante fabricate din papirus moale.

Femeile din Imperiul Bizantin utilizau in general absorbante facute din lana alba.

In Franta secolului al XVII-lea, mirosul sangelui menstrual era considerat afrodisiac si semnaliza faptul ca o femeie este fertila.

100 de ani mai tarziu, medicul francez Charles Negrier a concluzionat ca menstruatia este legata de ovulatie, idee dezvoltata in 1839 de Augustus Gendrin. La sfarsitul secolului al XIX-lea, medicii si-au dat seama ca sangerarea lunara este semn ca femeia nu a conceput un copil. Pana atunci, se credea ca menstruatia era o modalitate de a scapa de sangele in plus din organism si era metoda naturala a corpului de a trata isteria.

La inceputul lui 1800, femeile instarite din partea vestica a Europei foloseau absorbante confectionate in casa din material textil. Cu toate acestea, femeile din familii foarte sarace sau din zonele rurale nu foloseau nimic in aceasta perioada a lunii si sangerau pur si simplu in haine.

Chiar daca suna foarte ciudat, trebuie sa luam in considerare felul de viata al acestor femei. Speranta de viata era inca destul de scazuta iar practicile medicale erau destul de rudimentare.

O alimentatie necorespunzatoare si volumul colosal de munca pe camp sau in gospodarie putea sa duca la amenoree. Mai mult de atat, lipsa unor mijloace contraceptive duceau la un numar foarte ridicat de sarcini, astfel incat ciclul menstrual era un eveniment destul de rar. Se crede ca menarha aparea mai tarziu decat acum, desi aceasta teorie este inca disputata, iar menopauza avea loc la varste mai putin inaintate decat in perioada moderna.

In a doua jumatate a secolului al XIX, in Marea Britanie s-a vehiculat ideea ca menstruatia are efecte negative asupra mediului inconjurator. In baza acestei teorii, putinele femei care lucrau in zona alimentara au primit interdictie sa atinga zaharul sau carnea atunci cand erau la menstruatie.

Abia aproape de finele lui 1800, medicii din Germania in mod special, au incurajat femeile sa foloseasca o forma sau alta de absorbant si sa nu mai sangereze in haine pentru ca isi puneau in pericol sanatatea.

Tot in aceasta perioada, in SUA si Europa au inceput sa apara pe piata absorbantele care erau fixate prin curele sau bretele si aratau ca un dispozitiv foarte complicat. Drept pentru care acestea erau folosite doar de femeile din familiile instarite care nu erau nevoite sa depuna prea mult efort fizic.

Feminista engleza Selina Cooper a descoperit la varsta de 12 ani, atunci cand a inceput sa lucreze in moara din sat, ca femeile la menstruatie nu foloseau nici macar absorbante improvizate din textile. Ele sangerau pe podeaua pe care o acopereau cu paie. Credinta populara era ca aceasta este o modalitate foarte buna de a-ti demonstra fertilitatea si pentru a atrage un sot.

Absorbantele de unica folosinta au devenit din ce in ce mai populare in perioada interbelica. Cele care au avut aceasta idee au fost asistentele care au avut grija de soldatii raniti in Primul Razboi Mondial.

Comercializarea acestora era insa o chestiune destul de sensibila pentru pudoarea perioadei respectiva. Pentru a fi vandute, femeile puneau pur si simplu bani intr-o cutiuta si le luau singure ca sa nu fie nevoite sa le ceara unui vanzator, care de cele mai multe ori, era barbat.

La inceputul anilor ’20, femeile din Marea Britanie si SUA erau incurajate sa isi faca dusuri vaginale in fiecare zi a menstruatiei pentru a scapa de mirosul neplacut.

Absorbantele au devenit din ce in ce mai populare in 1930, atunci cand femeile au inceput sa renunte la pantalonasii purtati pe sub fuste care aveau o despartitura intre picioare si se prindeau in talie.

Tot acum au aparut primele tampoane interne moderne insa cele mai multe dintre femei se fereau de aceastea si le considerau obiecte sexuale.

In 1937 au aparut pe piata primele cupe pentru colectarea sangelui menstrual insa acestea nu au fost primite bine de femei iar companiile producatoare au dat faliment in scurt timp.

Tampoanele au revenit insa in atentia publicului in 1945. Potrivit doctorului Robert Dickinson, femeile nu trebuie sa foloseasca absorbante pentru ca aceasta stimuleaza clitorisul si pun in pericol sanatatea si ar fi mai indicate produsele interne.

Primele forme de absorbante cu adeziv au aparut abia in 1970. Aceasta perioada a insemnat sfarsitul materialelor textile folosite in timpul menstruatiei, precum si a bretelelor si curelelor care sustineau absorbantele improvizate.

Previous Ce spune istoria despre cum au murit copiii lui Suleyman Magnificul- Astăzi: prinţul Baiazid
Next Femei importante in istoria romanilor

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !