Despre drumul lui Mihai Viteazu


Transvilcan (DJ 664) sau “Drumul lui Mihai Viteazul” cum mai este numit, face legatura intre Oltenia si Transilvania traversand Muntii Vilcan pe directia S-N intre Localitatile Schela din Judetul Tg. Jiu si Vulcan din Judetul Hunedoara.

Traseul sau este paralel cu Defileul Jiului si are o lungime de 28 km atingand altitudinea maxima de 1621 m in Pasul Vilcan. Are o vechime de peste 2000 de ani fiind cunoscut si ca “drumul roman” datand, la fel ca si Transalpina, din timpul razboaielor daco-romane.

In 1600 Mihai Viteazul a trecut muntii din Oltenia spre Transilvania pe aici in drumul sau spre Imparatul Rudolf al II-lea pentru a-i cere sprijin, iar de atunci drumul ii poarta numele. Deocamdata Transvilcanul este asfaltat doar intre Localitatea Vulcan si Staiunea Pas Vilcan.

Se lucreaza la asfaltarea drumului si intre Staiunea Pas Vilcan si Pasul Vilcan lucrarile fiind preconizate a se finaliza in 19 august 2017 cand in Pasul Vilcan vor avea loc ceremonii de comemorare a eroilor cazuti pe aceste meleaguri in primul razboi mondial.

Din acele vremuri drumul mai este cunoscut si sub numele de “Drumul neamtului”. Portiunea de drum de la Pasul Vilcan pana la Schela este neasfaltata si nu poate fi parcursa decat cu masini 4×4 cu garda inalta. Asadar acesul spre Pasul Vilcan nu este deocamdata posibil din sudul tarii.

Drumul strabate Muntii Vilcanului prin locuri de o deosibita frumusete, clasandu-se pe primele locuri intre soselele montane din tara alaturi de Transfagarasan si Transalpina.

Previous Exista speranța pentru castrul de la Malaiesti
Next Șantier arheologic inedit în Munții Orastiei

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !