Despre cea mai veche scriere cunoscuta. Ai fi uimit daca citești


Cea mai veche scriere din lume vine din România – Romania Military

Harald Haarmann, specialist in istorie culturala, arheomitologie si istoria scrisului, spune ca cea mai veche scriere din lume e prezenta pe tablitele gasite in Romania, in localitatea Tartaria.

Harold Haarmann spune ca a existat o civilizatie danubiana, prima semnalata astfel in istoria omenirii, cu 2000 de ani mai veche decat civilizatia sumeriana, scrie Financiarul. Haarmann este autor a 40 de carti traduse in diverse limbi de circulatie internationala, editor si co-editor a 20 de antologii. Tablitele de la Tartaria au fost descoperite intr-un mormant stravechi in vara anului 1961, de catre arheologul Nicolae Vlassa, aflat in localitatea respectiva pentru sapaturi.

De la descoperirea lor pana astazi, tablitele de la Tartaria inca sunt o sursa de controverse. Multi cercetatori straini, carora tocmai li s-a adaugat si Haarmann, sunt de parere ca simbolurile ce apar pe artefacte prezinta prima scrierea a lumii.

Arheologi sarbi si romani au presupus initial ca ele nu sunt mai vechi de 2700 i.Hr. Tablitele in sine nu au putut fi datate cu carbon datorita compozitiei lor, dar aceasta s-a facut prin asocierea cu ramasitele umane descoperite odata cu tablitele.

Astfel, vechimea tablitelor de la Tartaria este impinsa la data de 5300 i.Hr., in conditiile in care primele scrieri mesopotamiene s-au facut in 3500-3300 i.Hr.

Sursa: Ziare.com

View Original

Previous Scurt istoric al semnului Sfintei Cruci
Next Ordinul lui Petru cel Mare: Creaţi linia Baltică-Marea Neagră-Levant! - Romania Military

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !