CJ Vaslui: Compania Chevron a primit undă verde să caute gaze de şist. Cu ce costuri insa ? Unde sunt studiile statului roman in acest domeniu ?


Compania Chevron a primit undă verde să caute gaze de şist. Specialiştii spun că exploatarea lor ar ieftini gazul pentru populaţie.
Cu ce costuri insa ? Unde sunt studiile statului roman in acest domeniu ? Acum cat timp se exploreaza si nu exploateaza…

 

Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a publicat pe site-ul instituţiei un document din 20 decembrie 2012 care atestă eliberarea unui certificat de urbanism pentru SC Chevron România Exploration and Production SRL pentru „lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare Păltiniş 1 A“. Satul Păltiniş din comuna Băceşti se află la aproximativ 100 de kilometri distanţă de Bârlad, în nordul judeţului. Compania americană a primit, practic, dreptul de a amplasa instalaţii de foraj şi de a începe testarea subsolului din arealul localităţii vasluiene.

Şefii Consiliului Judeţean Vaslui susţin că nu aveau niciun motiv pentru a nu acorda certificatul de urbanism către Chevron. 

„Ca preşedinte al CJ Vaslui, nu pot refuza nicio cerere legală a unei persoane fizice sau juridice. Evenimentele care au condus la protestele de stradă de anul trecut erau îndreptate împotriva unor decizii guvernamentale. În concluzie, lumea trebuie să înţeleagă că nu se poate să nu acorzi un anumit act dacă acesta respectă întocmai legea“, a replicat Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui şi şeful PSD Vaslui.

CE SPUN EXPERŢII

Ionel Blănculescu, expert financiar, fost ministru al Sănătăţii în 2003, susţine că, atât timp cât SUA, Polonia şi Marea Britanie exploatează fără pericole gaze de şist, „nu mai are niciun sens să discutăm despre riscurile acestor operaţiuni“.

Mai mare grozavie nu am mai citit. In acest hal de nepasare am ajuns ? Parca dl este finantist si nu expert in mediu sau in geotehnica. Ar fi bine sa citeasca dumnul urmatoarele:
SUA: Un studiu complet asupra fracturarii hidraulice (extragere gaze de sist) va fi gata abia in 2014
Cornell University, martie 2012: Un nou studiu despre posibilitatea ca fragmentarea hidraulica pentru extragerea gazelor de sist poate imbolnavi animalele
Franta: primul stat din lume care a interzis prin lege fracturarea hidraulica pentru a exploata gazele de sist. Afla cum au facut.
Nu spun ca nu ar trebui exploatate. Dar ar fi corect sa se spuna ca …. in urma STUDIILOR am ajuns la aceasta concluzie si NU ca X si Y o fac deja

Refuzul de a exploata gazele de şist ar duce la relocarea activităţii industriale din România, ceea ce, în opinia lui Blănculescu, ar confirma că anul 2013 va fi unul de „coşmar pentru România“, iar costurile finale vor fi plătite de populaţie. El susţine că ONG-urile care protestează faţă de gazelor de şist sunt sponsorizate de către cei care pierd economic din creşterea ofertei.

„România este dependentă 40-50% (n.n. se pare ca procentul este MULT mai mic) de gazele din exterior. Dacă 10% din aceste importuri vor fi înlocuite cu gazele de şist din producţia internă, o să îi deranjăm pe unii în afaceri, iar pericolul este să se creeze precedente şi pentru alte state, şi atunci pierderile ar fi şi mai mari“, a adăugat Blănculescu.

Totodată, Ionuţ Purica, expert în Energie şi Mediu în cadrul Academiei Române, este de părere că tehnica pe care o va folosi Chevron la Bârlad, fracturarea hidraulică, s-a mai utilizat în ţara noastră.

„Oamenii trebuie să ştie că tehnica a evoluat. Singurul risc este că se foloseşte această tehnică pe orizontală, care poluează apa, dar şi pentru această problemă există tehnologii prin soluţii metalifere, care se comportă la fel ca apa, dar care nu sunt nocive“, susţine Ionuţ Purica.

Specialistul mai spune că şi din punct de vedere economic, afacerea de la Bârlad este benefică: „România importă trei miliarde de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ne costă cam 1% din PIB. La Consiliul Mondial al Energiei se face şi un impact economic. Din punct de vedere al rezultatelor, este clar că ieşim mai ieftin dacă folosim gazele noastre decât cele de import“.

Vasile Simileanu, vice-preşedintele Asociaţiei de Geopolitică „Ion Conea“, susţine că „orice resursă trebuie exploatată şi, în acelaşi timp, conservată. Cât priveşte gazele de şist, acestea ne-ar asigura o independenţă faţă de gazul rusesc, dar şi scăderea preţului la gaz către populaţie şi marii consumatori“.

Specialistul în geopolitică mai precizează că România are şi avantajul că deţine depozite mari pentru gaze, în rezervoare naturale şi mine dezafectate.

Via Adevarul

 

Citeste si:

SUA: Un studiu complet asupra fracturarii hidraulice (extragere gaze de sist) va fi gata abia in 2014
Cornell University, martie 2012: Un nou studiu despre posibilitatea ca fragmentarea hidraulica pentru extragerea gazelor de sist poate imbolnavi animalele
Franta: primul stat din lume care a interzis prin lege fracturarea hidraulica pentru a exploata gazele de sist. Afla cum au facut.
Previous Ruşine, Muzeul NAŢIONAL de Artă al României! De Ziua Unirii, 24 ianuarie, expoziţie “Mitul naţional”
Next O carte senzationala digitizata recent: La Valachie, essai de monographie géographique (1902)

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !