Ce spune istoria despre cum au murit copiii lui Suleyman Magnificul- Astăzi: prinţul Baiazid


Baiazid a fost fiul lui Suleyman (Soliman) Magnificul şi a sultanei Hürrem (Roxelana).

baiazid.jpg
Baiazid şi tatăl său, Soliman Magnificul

El a deţinut statutul de guvernator
în Anatolia, regiune a imperiului otoman. În cursul celor 12 campanii ale tatălui său, la Nakhitchevan, în 1553, a fost trimis la Edirne (capitala otomană în Europa) pentru a controla Rumelia (teritoriile europene ale imperiului) în absenţa tatălui său. În timpul acestei campanii, fratele său mai mare, prinţul Mustafa, a fost executat. Vestea execuţiei sale a provocat tulburări în toate părţile imperiului şi un impostor, care pretindea a fi Mustafa, a declanşat o revoltă împotriva lui Soliman în Rumelia. Deşi rebeliunea a fost înăbuşită de un vizir, Soliman l-a bănuit pe fiul său, Baiazid, că a acţionat deliberat încet. Soliman a avut 5 fii. Al doilea fiu, Mehmed, murise cu zece ani înainte (1543). După execuţia lui Mustafa (care fusese moştenitorul prezumtiv al tronului), în 1553, moartea lui Cihangir (cel mai mic dintre fraţi, care a avut o sănătate precară), numai doi prinţi au rămas să pretindă tronul otoman: Selim, cel care îl va şi dobândi şi va domni sub titulatura Selim al II-lea, şi Baiazid. Selim a fost guvernator la Manisa şi Baiazid a fost guvernator la Kütahya. Două oraşe la aproape egală distanţă de capitală, Istanbul. Soliman avea 60 de ani când competiţia dintre cei doi fii ai săi a devenit evidentă. I-a dojenit şi a deschis să le schimbe locul de serviciu. Selim a fost trimis la Konya, iar Baiazid la Amasya, provincii mai îndepărtate de Istanbul, dar tot la egală distanţă. Selm s-a supus rapid şi s-a mutat la Konya. Dar, spre neplăcerea tatălui său, Baiazid s-a supus după mare ezitare, fiindcă Amasya era sandjak-ul (provincia- n.r.) lui Mustafa, care fusese executat, luând-o ca pe o umilire. Iritat, Soliman l-a acuzat pe Baiazid de a fi un rebel, susţinându-l pe fiul mai mare, Selim, împotriva rebeliunii lui. În colaborare cu Sokollu Mehmed Paşa, Selim l-a bătut pe fratele său în bătălia din apropire de Konya la 31 mai 1559. Baiazid s-a întors la Amasya şi a fugit în Persia safavidă împreună cu fiii săi şi o mică armată. Potrivit istoricului Murat Bardakçı, Sokollu Mehmed Paşa a trimis o armată după Baiazid. Însă Baiazid a învins armata lui Sokollu. Deşi, la început, shah-ul Tahmasp I i-a dorit bun venit lui Baiazid în Persia, mai târziu l-a închis la cererea lui Soliman. Ulterior, Soliman şi Selim au trimis shah-ului mesaje pentru a-l convinge să-l execute pe Baiazid. În cele din urmă, la 25 septembrie 1561, Baiazid şi cei patru fii ai săi au fost executaţi în Persia de către un călău otoman.
Baiazid, fiul lui Soliman Magnificul, nu trebuie confundat cu Biazid carde s-a luptat cu Mircea cel Bătrăn şi a fost înfrânt, la Rovine, în 1395. Acesta era Baiazid I, sultan între anii 1389-1402, fiu al lui Murad I şi al sultanei Gülçiçek, cu origini greceşti.

Previous Mormântul neştiut al Ecaterinei Teodoroiu. Ultimele cuvinte ale Eroinei de la Jiu, împuşcată de două ori în piept: „Înainte, băieţi, sunteţi cu mine!“
Next Exista o istorie a ... absorbantelor ?..sau un Muzeu al Menstruatiei ... ?

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !