Ce era Garda Pretoriana ?


Cu totii cunoastem vestitul Gestapo sau cu totii am auzit de NKVD sau CEKA, insa e interesant sa privim in istorie si sa descoperim diverse forme de organizare militare din diferite perioade istorice asemanatoare.

Un astfel de caz in reprezinta Garda Pretoriana a Imperiului Roman, o forta militara formata din garzi si folosita la protejarea imparatilor.

Garda Pretoriana a fost infiintata de Octavian Augustus, la putin timp dupa venirea sa la putere, in anul 27 i HR. Este probabil sa fi luat aceasta masura in urma mortii tatalui sau, Iulius Cezar, care a fost asasinat. Titlul de Garda Pretoriana fusese folosit totusi din vremea lui Scipio, anul 312 i HR.

Totusi, de ce asemuim garda personala a imparatului cu politii secrete de genul Gestapo?

Istoria ne spune ca puterea Garzii Pretoriene a crescut extrem de repede. Soldatii renuntau la uniformele militare pentru a se putea strecura in multime si culege informatii. Erau foarte greu de identificat si extrem de temuti. Un fel de ” Securitate” romaneasca. Pe langa functiile de observare si control, membrii Garzii s-au ingrijit de asasinarea tuturor oponentilor politici, eliminand orice rival al imparatului. Potrivit lovendal.net, actele de barbarie ale acestora i-au transformat rapid pe pretorieni in puterea cruciala a Romei si noii fauritori de imparati, caci in schimbul sumei potrivite de bani acestia asasinau imparati insituind in functie pe altcineva. De exemplu in anul 41 i HR ei au fost cei care s-au asigurat ca la tron este ales Claudiu, in urma asasinarii lui Caligula si a sotiei sale, astfel ca fiecare imparat incerca sa fiu in relatii cat mai bune cu Garda.

Cu toate acestea, ei nu aveau niciun alt rol politic, acesta fiind atribuit Senatului.

Incepand cu Diocletian, totusi, puterea lor a inceput sa fie diminuata. Ultimul lor act major a fost numirea lui Maxentius ca imparat in anul 306.

In anul 312, ca urmare a infrangerii lui Maxentius , Constantin I a desfiintat Garda Pretoriana ca prima masura a sa in calitate de imparat.

Previous Ce a dus la dezastrul nuclear de la Cernobil
Next Despre Psihologia multimilor....

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !