Ce a dus la dezastrul nuclear de la Cernobil


Fiecare dintre noi trebuie sa fi trait sau macar auzit de vremurile dezastrului nuclear de la Cernobil, experimentul sovietic care a avut loc sambata, 26 aprilie 1986, in Ucraina.

Timp de trei zile, inginerii derulasera un experiment presupus de rutina la reactorul numarul 4 de la centrala atomica din Cernobil, situata la aproximativ 140 km de Kiev. Scopul experimentului era sa stabileasca daca reactorul putea opera cu electricitatea produsa de propriile sale turbine. O procedura de rutina s-a transformat intr-un dezastru atunci cand inginerii au facut o serie de greseli, neluand in seama faptul ca energia din reactor coborase la un nivel critic. Greseala a fost semnalata tarziu, insa cu toate ca experimentul nu era urgent si putea fi amanat pentru ziua urmatoare, directorul adjunct al centralei, Anatoli Diatlov a decis ca experimentul sa continue asa cum a fost planificat.

La 01:23 o explozie infioratoare a facut bucati acoperisul salii reactorului, scuipand pe cerul nocturn fragmente fierbinti de combustibil nuclear si bucati de ciment si otel.

A avut loc o descarcare radioactiva de zece ori mai puternica decat bomba atomica de la Hiroshima.

Patru secunde mai tarziu, alta explozie a demolat doi dintre peretii reactorului 4 si a pornit un incendiu care improsca flacari la 1200 metri in aer.

Pompierii au ajuns zece minute mai tarziu, insa fara echipament special.

Directorul centralei , Viktor Briukanov, le-a raportat in zori superiorilor sai de la Moscova ca au avut cateva probleme minore, insa reactorul numarul 4 inca functioneaza, iar nivelurile de radiatie sunt in “parametri normali”. Briukanov nu ar fi ajuns intr-o astfe de functie daca le-ar fi dat sefilor sai vesti pe care nu doreau sa le auda. Desi inginerii lui il anuntasera de gravitatea situatiei, Briukanov a decis ca exagerau si a dat ordin ca toate liniile telefonice neesentiale din jurul Cernobilului sa fie taiate, pentru ca raspandirea informatiilor sa fie redusa la minim.

Armata a fost prima din cei din exterior care a aflat adevarul, insa instinctul lor pentru discretie era si mai puternic decat cel al oficialilor Partidului Comunist. Dezastrul trebuia pastrat ca secret de stat.

Insusi Gorbaciov a fost asigurat ca focul fusese stins si ca nu existau scurgeri de radiatii semnificative. De fapt, reactorul inca ardea si avea sa arda inca 7 saptamani.

Abia duminica dimineata, la peste o zi si jumatate de la explozie, autoritatile locale au dat ordin sa se evacueze Pripiatul, un oras de 45000 de locuitori, la doar 3 km de centrala de la Cernobil. Locuitorilor li se spusese ca nu este nicio problema, astfel ca fiind o zi placuta de primavara, profitau de vremea frumoasa de afara. In dimineata zilei de duminica, li s-a cerut sa plece in graba, majoritatea crezand ca in cateva zile se vor putea intoarce in siguranta. Si-au lasat in urma majoritatea bunurilor, astfel ca astazi Pripiat-ul arata ca un oras fantoma. Evacuarea a avut loc prea tarziu. In doar 3 ani, sute de oameni au murit de cancer sau leucemie, multi altii urmand in urmatorii 10 ani.

Pana duminica dupa-amiaza, restul lumii incepuse sa afle de Cernobil. Un nor radioactiv se indrepta catre NV, catre estul Poloniei, Marea Baltica si Scandinavia. Un laborator la 80 de km de Stockholm inreigstrase niveluri de radiatie de 150 de ori mai mari decate cele normale. Cu toate cu suedezii descoperisera originea norului, sovieticii nu au spus nimic. Nu au informat guvernele tarilor ca avea loc o contaminare si nu i-au informati nici de proprii locuitori din Ucraina, Rusia sau Belarus. Nu era primul dezastru nuclear din istoria sovietica. Trecusera nementionate pentru restul lumii cel putin 13 accidente grave la reactoare nucleare de cand Uniunea Sovietica devenise natiune nucleara, la sfarsitul anilor 1940. Reactia obisnuita a Uniunii Sovietice era sa pastreze tacerea sau sa nege accidentul, daca se puneau intrebari.

Abia dupa 18 zile de la accident, Gorbaciov s-a adresat natiunii pe care o conducea. A vorbit despre “marea nenorocire care s-a abatut asupra noastra”, insa a mintit in privinta numarului de victime. Totusi, denigra Occidentul pentru incercarea de a “defaima Uniunea Sovietica..printr-o campanie antisovietica zgomotoasa si nenumarate minciuni”.

Cu toate ca nu a gestionat criza, Gorbaciov a invatat din ea. Trei directori importanti au fost inchisi pentru greselile si minciunile din acea noapte. Insa Gorbaciov stia ca intreg sistemul era de vina. Centrala fusese pusa in folosinta prea repede, sub presiunea de a indeplini planul. Reactoarele erau proiectate defectuos. O structura-recipient din beton si otel in jurul reactorului ar fi limitat cu siguranta explozia. Erau prea scumpe, iar constructia lor ar fi luat prea mult timp. Aveau un plan de respectat, iar fiecare dintre cei care ocupa pozitii cheie reusisera ascensiunea prin a indeplini termene, indiferent de cum se intampla acest lucru.

Cernobil l-a transformat pe Gorbaciov intr-un luptator convins al razboiului pentru dezarmare nucleara. De atunci, a mentionat permanent ca un razboi nuclear ar fi ” mult mai rau decat o mie de Cernobiluri”.

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/video-cernobilul-mai-apocaliptic-ca-niciodata-filmare-cu-drona–81299.html

Previous Străinul salvator în mitologia politică
Next Ce era Garda Pretoriana ?

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !