Căderea Bastiliei


În dimineața zilei de 14 iulie 1789 Parisul era în stare de alertă. Partizanii stării a treia (reprezentanții burgheziei, muncitorilor și țăranilor), acum sub controlul Miliției burgheze a Parisului (în curând devenea Garda Națională a Franței Revoluționare) luaseră de puțin timp cu asalt Hotelul Invalizilor pentru a sustrage 30.000 de muschete fără praf de pușcă. Pentru a face rost de muniție s-au dus către Bastilia, unde se aflau 13,6 tone de praf de pușcă.

2948845217_083be7cd0f_o (1)

Închisoarea Bastilia, simbolul puterii absolute a monarhului, a tiraniei, acolo unde regimul îi închidea pe opozanți avea doar șapte prizonieri la acea dată, nici măcar unul politic: patru falsificatori, doi “lunatici” și un aristrocrat “deviant”, contele de Solages. Marchizul de Sade fusese transferat cu 10 zile mai devreme. Costul întreținerii unei asemenea fortărețe pentru un scop care putea fi îndeplinit și de alte închisori care nu necesitau un buget mare, a dus la decizia, luată cu puțin timp înainte începerea evenimentelor revoluționare, de a închide instituția. Garnizoana regulată a Bastiliei era formată din 82 de invalizi, veterani care nu mai putea face față serviciului militar. Pe 7 mai veniseră încă 32 de grenadieri elvețieni. Pe ziduri erau 18 tunuri de 40 de kilograme și 12 alte piese mai mici. Conducătorul oștenilor era Bernard-René de Launay, fiul precedentului comandant, fiind născut chiar între zidurile Bastiliei.

Jacques_Bertaux_-_Prise_du_palais_des_Tuileries_-_1793

Lista “învingătorilor” (vainqueurs) de la Bastilia cuprinde 954 de nume. Aceștia s-au întâlnit dimineața lui 14 iulie în fața clădirii cerând capitularea apărătorilor, relocarea tunurilor și predarea armelor și prafului de pușcă. Doi reprezentanți ai asediatorilor au fost primiți în fortăreață și negocierile au început. La amiază a mai fost primit încă unu

movie Boyka: Undisputed IV download

What do you think?

0 points

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

Previous Arme silentioase pentru războaie tăcute
Next Fotografii inedite din istoria recenta ...

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !