Bloomberg preconizează apocalipsa economiei mondiale


Până în prezent, SUA nu au luat o hotărâre în legătură cu bugetul pe noul an financiar, ceea ce tergiversează negocierile în altă chestiune importantă – creşterea plafonului datoriei de stat a ţării. Iar lipsa de ştiri îmbucurătoare din SUA produce febră pe pieţele internaţionale.

Agenţia Bloomberg preconizează apocalipsa globală dacă Congresul american nu va reuşi să ajungă la un compromis până pe 17 octombrie. Până la această dată, în bugetul american vor rămâne doar 30 de miliarde de dolari, ceea ce este echivalent cu defaultul tehnic al celei mai mari economii din lume.

Bloomberg preconizează falimentul economiei mondiale în cazul în care SUA vor anunţa defaultul şi nu vor putea plăti obligaţiile externe. Analiştii compară defaultul cu falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers în preajma crizei din 2008 şi afirmă că acum lucrurile stau şi mai rău. Atunci, falimentul Lehman Brothers a provocat cea mai acută recesiune din timpul Marii Depresiuni din SUA şi a fost punctul de plecare pentru criza financiară globală, din care lumea nici acum nu şi-a revenit.

Dacă SUA vor înceta să-şi plătească facturile, acest lucru va duce la destabilizarea pieţelor bursiere din Brazilia până la Zurich, va opri mecanismul de credit de 5 trilioane de dolari, dependent de datoria de stat, ceea ce, la rândul său, va prăbuşi valuta americană şi va provoca apocalipsa economiei mondiale, consideră Bloomberg.

Pentru salvarea economiei Congresul mai are la dispoziţie nouă zile. Însă confruntarea dintre democraţi şi republicani continuă. Mulţi analişti nu împărtăşesc pesimismul agenţiei Bloomberg, considerându-l prematur. Ei sunt de părere că nu se va ajunge la default. Mai devreme sau mai târziu, republicanii şi democraţii din Congres vor ajunge la o înţelegere şi în privinţa reducerii cheltuielilor, şi în privinţa creşterii plafonului datoriei de stat, consideră Aleksei Golubovici, şeful companiei Arbat Kapital.

„Faptul că plafonul datoriei de stat nu poate să nu fie crescut este evident pentru economişti şi pentru specialiştii din domeniul pieţelor financiare, de aceea nu poate fi vorba despre defaultul SUA. În SUA se va găsi un mijloc de a se ajunge la o înţelegere şi a continua finanţarea cheltuielilor bugetare. În cel mai bun caz, bugetul va fi puţin redus sub presiunea republicanilor, în cel mai rău caz – republicanii vor renunţa la luptă”.

De faptul că defaultul SUA este puţin probabil nu se îndoieşte nici directorul general al altei importante agenţii de rating, Moody’s, Raymond McDaniel. El consideră „de ordinul fantasticului” varianta încetării finanţării cheltuielilor de stat şi se bazează pe evenimentele de acum doi ani. Atunci o nouă creştere a plafonului datoriei de stat s-a dezbătut mult timp în Congres, însă, în final, republicanii şi democraţii au reuşit să ajungă la o înţelegere.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

Tatiana Golovanova

Previous Onoarea pierdută a regelui Mihai (3)
Next Vocea Rusiei: Europa fracturată

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !