Basarabia: Scrisori catre Maresal


O carte  eveniment scrisa de domnul profesor Alexandru Moraru va aparea in curand la Chisinau si va intregi cu siguranta imaginea Maresalului Antonescu dintr-o perspectiva noua: prezinta o culegere de documente inedite cautate de catre istoric  in Arhivele din Chisinau.

Iata ce scria cele scrise de domnul Gheorghe Buzatu despre cateva documente din viitoarea carte, scrise si publicate de Domnia sa in volumul omagial a lui Ioan Scurtu 1940.

 

Profesorul şi prietenul Alexandru Moraru, istoric prin formaţie şi prin vocaţie, ne transmite din Chişinău, cu bunăvoinţa-i recunoscută, un set de scrisori din vremea Războiului de Eliberare Naţională din 1941-1944 adresate de “cei mici” Mareşalului Ion Antonescu, Conducătorul Statului Român.

Expeditorul lucrează de-acum la un volum masiv reunind câteva sute de documente de acest gen, pe care, se înţelege, le aşteptăm cu nerăbdare şi deosebit interes.

Este de datoria mea să menţionez că, anterior, profesorul Alexandru Moraru a valorificat numeroase documente româneşti de maxima însemnătate depozitate în Arhivele din Chişinău, dintre care unele au reţinut atenţia lui Paul Goma pentru magistralu-i eseu  Săptămâna Roşie(28 iunie-3 iulie 1940) sau Basarabia şi evreii (cea mai recentă ediţe, a 7-a, Bacău, editura Vicovia, 2010, 543 p.).

De asemenea, nu demult el a publicat la Iaşi volumele: Mareşalul Ion Antonescu şi Basarabia.1941-1944.Culegere de documente (Casa Editorială Demiurg,2008), în colaborare cu profesorul Anatol Petrencu, şi Basarabia  antisovietică.Documente privind rezistenta naţională. Blestemul deportărilor şi al”justiţiei”staliniste (Casa Edtorială Demiurg, 2009), pentru ca,  în sfârşit,  cu totul recent, să ne ofere surpriza unei masive, excelente şi actuale culegeri în mai multe tomuri-Victimele terorii comunistedinBasarabia.Rezistenţăocupanţilor.Arestaţi.Torturaţi.Întemniţaţi.Ucişi.

Documente secrete sovietice 1944-1954, I,Chişinău, Editura Iulian,2010,393 p.+anexe.

Cât priveşte documentele reunite în prezentul material,cititorul se va convinge lesne că scrisorile adresate Mareşalului Ion Antonescu, unele semnate de Gh.Alexianu sau generalul C.Gh.Voiculescu, în calitatea lor de guvernatori în funcţie ai Transnistriei şi, respectiv, ai Basarabiei, vorbesc de la sine,nemaifiind, deci, nicidecum necesar a mai fi “traduse”.

GHEORGHE BUZATU   (Din Volumul Gh.Buzatu, Marusia Cîrstea… 1940.Omagiu Profesorului Ioan Scurtu, vol.II, Casa Editorială Demiurg, Iaşi, 2010, pag. 173)

Previous Apelul preotilor la intr-ajutorare
Next Cornell University, martie 2012: Un nou studiu despre posibilitatea ca fragmentarea hidraulica pentru extragerea gazelor de sist poate imbolnavi animalele

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !