Ai actiuni la SIF-uri ? Este posibil sa fii dator fara sa stii


Paradox in Romania: Milioane de romani ar putea fi datori la stat, fara sa stie

Un nou paradox fiscal, care se refera la taxele aferente dividendelor de la SIF-uri, va afecta milioane de romani.

"Pentru simplul fapt ca au statut de actionar la o Societate de Investitii Financiare (SIF), care a repartizat dividende, sunt datori cu 44 de lei catre Casa Asigurarilor de Sanatate.

O plata pe care nici nu stiu ca o au de fapt, pentru o suma pe care cei mai multi dintre ei nu au incasat-o si nici nu stiu ca o au de incasat", se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT).

Aceasta a fost sesizata recent in legatura cu aplicarea CASS asupra veniturilor din dividende asupra acelora care au calitatea de actionar la cele 5 Societatii de Investitii Financiare, obtinuta prin programele de privatizare in masa.

Potrivit ARSIT, in aceasta situatie se afla "mai multe milioane de romani".

Detinerile de actiuni dobandite prin aceste programe sunt foarte mici, iar conform datelor furnizate de SIF Moldova, exista circa 5,5 milioane de actionari care au dreptul la un dividend net in valoare de sub 5 lei/actionar in 2013.

Pentru aceste dividende, indiferent la cat se cifreaza ele per actionar, SIF-urile au obligatia de aplati la buget impozitul pentru venituri, indiferent daca sumele respective sunt platite efectiv actionarilor sau nu.

Actionarii, la randul lor, au de asemenea de achitat taxe de consecinta, indiferent daca si-au incasat sau nu dividendele.

"Ca urmare, in 2013, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a transmis informatiile catre Casele de Sanatate, iar acei actionari pentru care venitul din dividende era venit unic au primit decizii de impunere din oficiu, expediate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), pentru CASS aferent acestor venituri.

Chiar si in cazul unui venit sub 5 lei, calculul se face, insa, la un salariu minim pe economie lunar. Deciziile de impunere stabileau debite de plata, dar si dobanzi si penalitati pentru neplata acestora la timp. Asa se face ca un numar semnificativ de romani au de plata, in 2013, un impozit de 44 de lei, pentru o suma de 5 lei pe care posibil sa nu o fi incasat", se mai arata in comunicat.

In consecinta, ARSIT a trimis o scrisoare la ANAF, sesizand aspectele mai sus mentionate si a solicitat anularea deciziilor de impunere din oficiu emise de Casele de Sanatate si reanalizarea acestora, precum si o modificare legislativa.

ziare.com

Previous Afganistan - in anii 60 si in 2007
Next Frunda: Ponta va legaliza arborarea steagului secuiesc pe cladirile publice. Prin Ordonanta de Urgenta

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !