27 august 2013 – UN ACT DE TRĂDARE NAŢIONALĂ


În 27 august, guvernul României a aprobat proiectul de lege care permite exploatarea Roșiei Montane și urmează a-l trimite Parlamentului. Am tot sperat că măcar în ultimul moment la guvernanții noștri se va vedea o licărire, dacă nu de patriotism sau de bun simț, fiindcă le-am cere prea mult, măcar de spirit de conservare. În ultimii 23 de ani au fost complici sau au săvârșit următoarele : devalizări de bănci, distrugerea agriculturii, vânzarea bucată cu bucată a fabricilor, înstrăinarea resurselor de petrol și de gaze naturale, tăierea pădurilor. Ce-au pus în loc ? Autostrăzi ? Un sistem uman de sănătate ? Pensii din care să se poată trăi ?

Dintre toate porcăriile făcute de la revoluție încoace, vânzarea Roșiei Montane este cea mai execrabilă. Banii pot fi puși la loc în bănci, fiindcă, nu-i așa ? avem de unde, pădurile cresc la loc, surse alternative de energie se mai pot găsi, agricultura se mai poate pune pe picioare. Mediul natural și patrimoniul național, odată distruse, nu mai pot fi înlocuite. Nici aurul înstrăinat, care de 2000 de ani constituie o bogăție a acestui popor, nu poate fi adus înapoi. Și pentru ce să renunțăm la toate astea, pentru o redevență nu de 4%, ci de 6%, marea realizare a actualului guvern ? Fiindcă toate celalalte câștiguri, locuri de muncă etc. sunt minciuni. Țara noastră acceptă astăzi în genunchi condiții pe care numai marile puteri colonialiste le-au impus coloniilor lor. Am pierdut, fără să știm, vreun război ? Acesta este statutul pe care actualii guvernanți ni l-au asigurat printre țările europene ?

Înfiorător este cinismul cu care i se promite companiei canadiene « dobândirea dreptului de folosință asupra imobilelor din perimetrul de exploatare până în mai 2014 ». Prin aceste « imobile » guvernanții înțeleg casele, grădinile moștenite din moși strămoși, bisericile și morții, iar noi înțelegem că locuitorii care nu pleacă de bunăvoie vor fi izgoniți în mai puțin de un an. Ce vor să demonstreze prin asta, în afara faptului că democrația asta a lor nu este mai bună decât comunismul ? Pentru asta am ieșit unii dintre noi în stradă în decembrie 1989 ?

tradarea-de-tara-in-aur-se-masoara-910x1284Poza completa

 

Iată ce mai citim în impertinentul proiect de lege : « De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană ». În ce privește o dezvoltare durabilă de 15 ani, cred că toată lumea s-a lămurit. Cum stăm cu patrimoniul cultural și cu mediul ? Nu Ministerul Culturii și Ministerul Mediului, plătite din banii noștri, ar trebui să se îngrijească de ele ? Ele sunt însă agenții ale firmei canadiene și, de fapt, ale oricăror firme care au venit spre a jefui România. Nu a fost clar acest lucru din clipa în care un secretar de stat din Ministerul Mediului a devenit unul dintre directorii români ai firmei canadiene ? Oare nu veșnicul șef al patrimoniului din Ministerul Culturii a fost cel care a acceptat și a condus vânzarea patrimoniului cultural de la Roșia Montană ? Actualul proiect de lege cuprinde și prevederea perversă că nu în orice situație ar mai fi nevoie de descărcare de sarcină arheologică. Comisia Națională de Arheologie a fost, începând din anul 2001, decapitată și epurată, pentru a accepta descărcări ilegale de sarcină arheologică la Rosia Montană. Pentru a se înlătura orice risc, ei i-a fost lăsat în anul 2003 doar un rol consultativ, puterea de decizie fiind transferată funcționarilor din minister. Acum aflăm că nici nu mai este nevoie de descărcări arheologice. Prin urmare, patrimoniul național a ajuns la cheremul șmecherilor. Știu dnii Victor Ponta și Daniel Barbu că acesta este un act de trădare națională ? Cum își poate permite Ministerul Mediului să treacă atât de ușor peste faptul că imensul iaz de metale grele și cianuri rezultat din exploatare are fundul alcătuit din roci permeabile, că nu este betonat, că este sprijinit de un baraj de 185 de metri de felul celor care au provocat dezastre în diverse colțuri ale lumii ? Am avut noi vreodată în cursul istoriei un dușman care să-i dorească atâta rău acestei țări ?

Puțini știu că diverselor firme străine le este concesionată nu numai Roșia Montană, ci și întregul patrulater aurifer din Munții Apuseni, precum și părți întinse din Munții Maramureșului și ai Banatului. Roșia Montană este numai regina pe tabla de șah. Dacă va cădea regina, se va prăbuși totul. Nu putem permite să se întâmple asta.

Între cetățenii unei țări democratice și conducătorii lor există un fel de contract, consemnat într-o formă de constituție. Cei dintâi îi aleg pe aceia care să lupte, cu priceperea și cu puterile pe care le au, pentru propășirea nu a lor, ci a țării. Asta jură și aleșii noștri cu mâna pe Biblie, încheind cu « Așa să-mi ajute Dumnezu ! » Așa să-i și ajute ! Când erau în opoziție, actualii guvernanți, ne mai știind ce să facă pentru a obține voturi, au promis că se vor opune proiectului de la Roșia Montană. Iată-i acum cu câtă frenezie și inconștiență își încalcă promisiunile !

Contractul social între popor și conducători se apropie de ruptură. Va sosi clipa în care cetățenii acestei țări vor ieși în stradă și vor striga : « Afară cu vânzătorii de țară ! » Este dreptul lor moral.

Prof. dr. Ioan Piso

Președinte al Fundației Culturale Roșia Montană

Cotidianul.ro

 

TVR – Dezbatere pe marginea proiectului

 

Inregistrarea integrala a emisiunii “Judecă Tu: Razboiul aurului la Rosia Montana” difuzata in direct de TVR1, joi, 23 februarie 2012 si in cadrul careia s-au dezbatut situatia actuala a localitatii Rosia Montana si proiectul minier pe baza de cianuri propus de compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC)

La dezbatere a participat si presedintele ActiveWatch, Mircea Toma, alaturi dereprezentanti ai asociatiei Alburnus Maior, cat si ai companiei RMGC, istorici, voluntari, arhitecti, reprezentanti ai ministerelor Mediului si Culturii, Academia Romana.

Razboiintrucuvant:

rotest permanent la Roşia Montană. “Roşia Montană a fost declarată localitate sub stare de asediu de către Guvernul României şi compania minieră. Astăzi, Asociaţia Alburnus Maior a depus la Primăria Roşia Montană o notificare de organizare a unui miting permanent pe o perioadă de patru luni, cu posibilitate de prelungire succesivă”, a anunţat, de dimineaţă, Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

Ceea ce am anunţat încă de la începutul lunii august (detalii aici) a devenit oficial ieri: Guvernul Ponta a aprobat proiectul de lege specială pentru Roşia Montană (comunicatul Guvernului, aici). Draftul acestuia, acordul şi motivaţia circula încă din luna iulie spre o aşa-zisă consultare prin Consiliile Judeţene. După cum rezultă şi din „acordul” cu RMGC şi din motivaţie, justificarea e „interesul naţional deosebit” şi o oarecare creştere a beneficiilor statului român (cu 2% a redevenţei şi cu 5,69% a participaţiei părţii române la RMGC).

Creşterea participaţiei e praf în ochi. După cum am arătat şi cu alte ocazii, lanţul trofic cu subsidiare prin insulele bananiere va dilua, oricum, la minim profitul. Ceea ce creşte, de fapt, nu e participarea la beneficii, ci la suportarea cheltuielilor deja efectuate de companie (de aproape 500 de milioane de dolari). Cât despre creşterea redevenţei de la 4% la 6%, singura concluzie e că nu se mai pierde 96%, ci 94%.

 

„Interesul naţional deosebit” e adevărata găselniţă cu care se încearcă acoperirea mizeriei. 

Mai exact, faptul că pentru a fi pus în practică, e nevoie ca numeroase legi să fie schimbate şi/sau, pur şi simplu, să rămână în vigoare, dar să nu se aplice în cazul Roşia Montană! Începând cu exproprierea în interes privat şi continuând cu legile privind protecţia patrimoniului cultural, protecţia mediului, regimul apelor, pădurilor, pajiştilor, proprietăţilor publice, accesul la justiţie al cetăţenilor, libera concurenţă, Codul Fiscal etc.

De aici rezultă şi adevărata semnificaţie a acestei legi speciale: în mod oficial, Guvernul Ponta recunoaşte că proiectul RMGC este ILEGAL. Pentru că după mai bine de 15 ani de la începutul afacerii, RMGC nu a reuşit să realizeze un proiect care să respecte legile în vigoare (unele dintre ele, începând cu Legea Minelor, elaborate oricum în favoarea companiei), Parlamentul va trebui să aprobe, pur şi simplu, încălcarea, schimbarea sau ignorarea lor. La modul cel mai oficial cu putinţă, Guvernul recunoaşte că Opoziţia, care a semnalat ani la rând lipsa de legalitate a proiectului, a avut dreptate.

Oficializarea faptului că proiectul de la Roşia Montană este ilegal reprezintă momentul din care, oricâte tone de publicitate s-ar mai revărsa peste capul românilor, adevărul nu mai poate fi negat. De asemenea, este un moment istoric pentru viitorul României, nu doar pentru proiectul de la Roşia Montană. Momentul din care, începând cu parlamentarii şi ajungând până la societatea civilă şi fiecare cetăţean în parte va accepta sau va acţiona împotriva unei asemenea hoţii consfinţită prin lege.

Da, din această perspectivă, Roşia Montană reprezintă cu adevărat un INTERES NAŢIONAL DEOSEBIT.

***

Altfel, îmi menţin afirmaţia făcută pe 5 august: această lege specială pentru Roşia Montană e semnul sfârşitului proiectului, nu al demarării lui. Indiferent dacă lege va fi sau nu aprobată de Parlament. Dacă legea va trece de Parlament e şi crucea pusă pe viitorul USL.

 

 

 

 

Cititi si:

 

Adoptarea proiectului de lege privind Roşia Montană determină creşterea acţiunilor Gabriel Resources

Valoarea actiunilor Gabriel Resources Ltd la bursa din Toronto a  crescut ieri cu 3,5%, atingand maximul ultimelor sapte saptamani, ca urmare a anuntului legat de faptul ca guvernul roman a adoptat proiectul de lege referitor la proiectul Rosia Montana- scrie Bloomberg.

Actiunile au atins in 28 august un maxim de 1,87 dolari canadieni, in timp ce la inchiderea sedintei de tranzactionare au scazut spre 1,67 dolari. Ca si comparatie, actiunile au deschis la nivelul de 1,83 dolari miercuri, in timp ce pe 26 august la deschidere erau la 1,70 dolari, iar joia trecuta porneau de la 1,63 dolari. Gabriel Resources Ltd are la tranzactionare un volum de 3,15 milioane actiuni la Toronto Stock Exchange.

Bloomberg noteaza ca proiectul trebuie sa fie aprobat si de Parlament si adauga ca Gabriel Resources s-a zbatut mai mult de zece ani pentru acest proiect critcat intens de asociatiile non-profit care spun ca mediul va avea mult de suferit din cauza exploatarii miniere.

Compania a spus ca acest proeict de lege adoptat de guvern va accelera in mod semnificativ dezvoltarile de la Rosia Montana.

Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana a fost adoptat marti in sedinta de guvern, el urmand sa fie transmis Parlamentului, a informat Executivul.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/adoptarea-proiectului-de-lege-privind-rosia-montana-determina-cresterea-actiunilor-gabriel-resources_1258502.html#ixzz2dNDBFdqq

 

ZF.ro

 

Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.

Conform draftului citat, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.

Astfel, în prima etapă va fi transferată o cotă de 3,6858% din acţiuni, rezultând o participaţie a statului de 23%, dar cu obligaţia ca acordul de mediu privind implementarea proiectului să fi fost emis şi aprobat prin hotărâre de guvern şi să nu conţină modificări semnificative faţă de proiectul prezentat şi propus prin raport şi studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care să aprobe exploatarea să fie adoptat.

În a doua etapă va fi transferată statului încă o cotă de 2% din acţiuni, dar cu condiţia ca toate autorizaţiile pentru începerea exploatării comerciale să fi fost emise în termene care nu au înregistrat întârzieri semnificative faţă de termenele prevăzute in calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aprobă exploatarea să fie în vigoare şi să îşi produce efectele.

În urma acestor operaţiuni, cota de participare a statului va urca la 25% şi va rămâne la acest nivel pe toată durata de valabilitate a licenţei de exploatare.

În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condiţiile menţinerii parametrilor relevanţi ai legislaţiei fiscale incidente din România, a preţului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor şi produselor necesare exploatării miniere, precum şi a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieţei de capital.

Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de “exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Vezi continuarea pe ZF.ro

 

 

 

 

Previous Tesu SOLOMOVICI: A ordonat generalul Antonescu declansarea pogromului de la Iasi?
Next De ce Soroș le-a dat ”ecologiștilor” Roșia Montană.

No Comment

Care este opinia ta ? Ai curajul sa spui ceea ce gandesti !